0 0
Sernik z Mascarpone na Spodzie Brownie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik z Mascarpone na Spodzie Brownie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny sernik, jeden z najlepszych jakie upiekłam ostatnio.

Sernik jest dość zbity, ale ma aksamitną konsystencję. Spód z brownie z gorzką czekoladą doskonale pasuje do słodkiej masy serowej.

Ja sernik ozdobiłam plastrami pomarańczy w syropie i domowym dżemem pomarańczowym, ale można również sernik polać, polewą czekoladową lub jedynie oprószyć cukrem pudrem.
W każdej wersji będzie równie pyszny.

Z tego przepisu upieczecie naprawdę duży sernik bo 26 cm., wystarczy na deser dla wielu osób.

Polecam 🙂

Sernik na Spodzie Brownie

Sernik z mascarpone
na spodzie brownie

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 4  płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1,5 szklanki cukru
  • kilka kropli zapachu waniliowego lub pomarańczowego
  • 5 jajek (L)
  • po 1/4 szklanki rodzynek i żurawiny

Na spód brownie:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko (l lub XL)
  • 150 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
Ponadto:
  • ok. 1/2 szklanki domowego dżemu pomarańczowego z tego przepisu (klik)
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 ładne pomarańcze

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. 

Przygotowanie spodu:

Tortownicę 26 cm., dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

W garnuszku umieścić połamaną na kawałki czekoladę, masło i cukier, podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Zdjąć z ognia i odstawić
do wystygnięcia.

Kiedy masa jest chłodna lub zimna dodać jajko i dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z sodą, wymieszać dokładnie.
Powstanie gęste, lśniące ciasto.

Wyłożyć je na dno tortownicy i rozprowadzić po dnie równą warstwą. Wstawić do gorącego piekarnika na 7-8 min. Wyjąć i odstawić.

Przygotowanie masy serowej:

Do dużej misy włożyć ser, mascarpone i zapach, dokładnie wymieszać najlepiej płaską końcówką miksera. Następnie wsypać cukier i ponownie zmiksować na jednolitą masę.

Cały czas miksując na średnich obrotach dodawać po jednym jajku, kiedy jajka są już dodane wsypujemy mąkę i kaszę manną, miksujemy do połączenia składników. Łopatką czyścimy brzegi misy i sięgając do dna mieszamy dokładnie składniki.

Na koniec wsypujemy rodzynki i żurawiny, mieszamy dokładnie.

Masę serową przelewamy na spód brownie. Wstawiamy do piernika rozgrzanego do 175 st.C. i pieczemy sernik 15 min,
następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st.C. i pieczemy kolejne 70 min. (cały czas z termoobiegiem). Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min.

Następnie wyjmujemy i zostawimy do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik obrysowujemy ostrym nożem i rozpinamy formę.

Zimny sernik smarujemy dżemem pomarańczowym i ozdabiamy plastrami pomarańczy gotowanymi w syropie.

Przygotowanie pomarańczy w syropie:

Pomarańcze umyć, pokroić w średniej grubości plastry.

W dużym płaskim garnku połączyć cukier z wodą, zagotować. Zmniejszyć płomień, włożyć pomarańcze, powinny być przykryte wodą. Gotować w syropie prze ok. 20 min, na małym ogniu
bez przykrycia. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Plastry pomarańczy wyjąć i odłożyć
na kuchenną kratę, żeby odciekła syrop. Zimnymi przybrać sernik.

Smacznego 🙂

  • Sernik
  • Sernik na Spodzie Czekoladowym
  • Sernik Domowy
(Visited 4 872 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Biscotti z Żurawiną i Gorzką Czekoladą
next
Keks – Świąteczne Ciasto z Bakaliami
previous
Biscotti z Żurawiną i Gorzką Czekoladą
next
Keks – Świąteczne Ciasto z Bakaliami

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »