Sernik z budyniem lekki jak puch

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik z budyniem lekki jak puch

  • 8 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle puszysty i delikatny sernik z budyniem, przypomina właściwie serową piankę. Pieczemy tradycyjnie, czyli długo i w niskiej temperaturze. W serniku nie ma tłuszczu za to jest budyń w proszku. Przed podaniem sernik trzeba bardzo dokładnie wystudzić i schłodzić, nie koniecznie w lodówce, ale najlepiej jest zostawić go na całą noc w chłodnym miejscu.

Będziecie zaskoczeni jak puszysty i lekki jest ten sernik 🙂

 

sernik-z-kakao-smietankowy

 

Sernik z Budyniem Lekki jak Puch

Składniki:

  • 1 kg sera na serniki, trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek białka i żółtka osobno (L)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru) 
  • 1 łyżka kakao w proszku 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałka góra/dół. Formę posmarować masłem i wysypać mąką, Najlepsza będzie tortownica z rozpinanym brzegiem, śr. 26 cm.

W misie miksera, żółtka z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym zmiksować na jasną masę.  Dodać ser i dokładnie zmiksować, do całkowitego połączenia, na średnich obrotach.  Cały czas miksując wsypać kaszę manną a następnie budyń. Mieszać tylko do całkowitego połączenia się składników. Odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać pozostały cukier (1/2 szklanki), miksować jeszcze ok.  3 min. Powinna powstać sztywna, lśniąca piana.

Masę serową wymieszać delikatnie z pianą z białek. Najpierw wkładamy połowę piany, mieszamy. Następnie przekładamy pozostałą i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wierzch posypujemy kakao, przy pomocy np. trzonka łyżki mieszamy ser z kako tworząc ,,esy-floresy” .

Wstawiamy formę do gorącego piekarnika.

Pierwsze 15 min pieczemy w 175 st.C. następnie zmniejszamy grzanie do 120 st.C. i pieczemy przez 70-80 min. Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min. następnie wyjmyjemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie wyjmujemy z formy do póki sernik nie będzie całkowicie wystudzony). Nożem obrysowujemy ciasto w formie a następnie rozpinamy rant.

Sernik jest bardzo delikatrny i puszysty, najłatwiej kroi się go grubym nożem.

Smacznego.

 

serni-z-kakako

 

 

 

(Visited 45 090 times, 4 visits today)

Dorota

Cranberry Noel
previous
Cranberry Noёl – Ciasteczka Żurawinowe
next
Łosoś Smażony w Sosie Chraimeh
Cranberry Noel
previous
Cranberry Noёl – Ciasteczka Żurawinowe
next
Łosoś Smażony w Sosie Chraimeh

19 komentarzy Ukryj

Zrobilam na wlasne urodziny. Wyszedl calkiem, calkiem no nie tak piekny jak na Twoim zdjeciu ale i tak zrobil furore!! 🙂

Sernik wyszedł mi cudowny! Dokładnie taki jak lubię, puszysty, wyrośnięty i jasny. Ser wylałam na biszkopty :-)zjadłyśmy go z córką z malinami. Dziękuję za Pani przepis.

Własnie wyjęłyśmy sernik z piekarnika. Jest przepyszny. Najlepszy jaki w zyciu jadłyśmy. Jutro robimy jeszcze jeden – tego juz prawie nie ma:)

Sernik rewelacja. Delikatny, puszysty i wilgotny . Nie przesłodzony a na dodatek robi się go bardzo szybko. Świetny przepis aby zaangażować do pomocy dzieci. Czyli taki jakiego szukałam. Już wiem że będę to piekła na chrzciny. Polecam.

Pozostaw odpowiedź Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi