• Home
  • Bezy
  • Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek
Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Naprawdę pyszny sernik upieczony z twarogu naturalnego, a nie sera mielonego, czyli sernikowego. Bez obawy sernik jest aksamitny i zupełnie nie czuje się grudek w serze.

    Ponadto sernik piekłam w kąpieli wodnej. Przed wstawieniem formy z sernikiem do piekarnika należy bardzo dokładnie zwinąć ją w folię aluminiową, a następnie umieścić w dużej formie, którą napełniamy wrzątkiem.

    Wszyscy, który jedli ten sernik byli zachwyceni, Ciasto jest dość słodkie i dla tego ja nie dodawałam cukru do musu z czarnych porzeczek, dzięki temu, miałam kwaśny akcent przy słodkim cieście.

    Oczywiście sernik można upiec również bez bezy, ale wtedy należy piec go przez 75 min, w temp. 170 st.C. z termoobiegiem.

    Bardzo polecam 🙂

     

    sernik, sernik przepis, przepis na sernik, ciasto, ciasto przepis, serniki z czekoladą, sernik prosty, prosty sernik przepis, sernik kwestia smaku, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, sernik moje wypieki, ciasta przepisy, przepisy siostry anastazji, kuchnia doroty, sernik z bezą, sernik z rosą,

     

    Sernik z bezą

    Składniki na 22 cm tortownicę:

    • 450 g twarogu naturalnego śmietankowego )
    • 170 g cukru
    • 2 jajka
    • 80 ml. śmietany (ok. 1/3 szklanki)
    • 80 ml. śmietany kremówki (30%) (ok. 1/3 szkl.)
    • zapach waniliowy
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka kaszy manny

    Na kruchy spód:

    • ok. 200 g herbatników
    • 3 łyżki rozpuszczonego masła
    • 2 łyżeczki cukru

    Na bezę:

    • 3 białka
    • 1 łyżeczka Cream of tartar lub 1 łyżka soku z cytryny
    • 100 g cukru

    Na mus z porzeczek

    • 150 g czarnych porzeczek
    • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. 
    Przygotowanie kruchego spodu:
    W malakserze lub wałkiem do ziemniaków pokruszyć herbatniki. Dodać roztopione masło i cukier, wymieszać. Wylepić spód tortownicy. Odstawić.
    Przygotowanie bezy:
    W czystej misie miksera umieścić białka i cream of tartar (jeśli go nie mamy, to w zamian sok z cytryny dodajemy dopiero na końcu), miksować na średnich obrotach końcówką do ubijania białek , kiedy zacznie tworzyć się piana  po 1 łyżce dodajemy cukier, zwiększamy obroty i ubijamy ok. 7 min.
    Powinniśmy otrzymać gęstą i lśniącą pianę.
    Przygotowanie musu z czarnych porzeczek:
    Porzeczki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem. Przetrzeć przez gęste sitko, tak żeby usunąć wszystkie pestki i pozostałości skórki. Odstawić.
    Przygotowanie masy serowej:

    Do misy miksera włożyć ser i cukier, zmiksować na średnich obrotach (najlepiej płaską końcówką), powinna powstać jednolita masa. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku, zapach waniliowy, śmietanę kremówkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i kaszę manną, zmiksować. Powstanie luźna masa.

    Masę serową przelać do formy dokładnie owiniętej folią aluminiową.
    Wstawić do większej formy do pieczenia, tak aby sernik piekł się w kąpieli wodnej (zdjęcie).

    Dużą formę napełnić wrzątkiem do połowy foremki z masą serową.

    Wstawić do gorącego piekarnika i piec 1 godz. (będziemy piec w sumie 1,5 godz.)

    Po 60 min., sernik powinien być upieczony, wtedy na wierzch wykładamy bezę.

    Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 120 st.C. i wstawiamy sernik z bezą.

    Pieczemy ok. 30 min. (beza prawdopodobnie lekko się zrumieni, ale to nie szkodzi), do chwili kiedy wierzch bezy jest kruchy.

    Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min.

    Wyjmujemy z piekarnika, a następnie z foremki z wodą i pozostawimy do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wyjmujemy z formy. Bezę polewamy musem z czarnych porzeczek.

    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :)

     

    • sernik, sernik przepis, przepis na sernik, ciasto, ciasto przepis, serniki z czekoladą, sernik prosty, prosty sernik przepis, sernik kwestia smaku, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, sernik moje wypieki, ciasta przepisy, przepisy siostry anastazji, kuchnia doroty, sernik z bezą, sernik z rosą,
    • sernik, sernik przepis, przepis na sernik, ciasto, ciasto przepis, serniki z czekoladą, sernik prosty, prosty sernik przepis, sernik kwestia smaku, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, sernik moje wypieki, ciasta przepisy, przepisy siostry anastazji, kuchnia doroty, sernik z bezą, sernik z rosą,
    • sernik, sernik przepis, przepis na sernik, ciasto, ciasto przepis, serniki z czekoladą, sernik prosty, prosty sernik przepis, sernik kwestia smaku, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, sernik moje wypieki, ciasta przepisy, przepisy siostry anastazji, kuchnia doroty, sernik z bezą, sernik z rosą,

     

    sernik, sernik przepis, przepis na sernik, ciasto, ciasto przepis, serniki z czekoladą, sernik prosty, prosty sernik przepis, sernik kwestia smaku, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, sernik moje wypieki, ciasta przepisy, przepisy siostry anastazji, kuchnia doroty, sernik z bezą, sernik z rosą,

     

     

    (Visited 1 580 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką
    next
    Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami
    previous
    Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką
    next
    Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

    3 komentarze Ukryj

    Pozostaw odpowiedź magma Anuluj pisanie odpowiedzi