Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łatwy i szybki, na spodzie z czekoladowych markizów z waniliowym nadzieniem.
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Polecam 🙂
Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie
Składniki na 20 cm tortownicę:
- 500 g sera tłustego trzykrotnie mielonego
- 2 jajka + 1 żółtko
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g czekoladowych markizów
- 30 g masła stopionego
- 4 łyżeczki dżemu wiśniowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ciastka zmiksować w malakserze. W szklanym naczyniu wymieszać ze stopionym masłem. Wysypać na dno tortownicy, ugnieść. Odstawić.
- W misie miksera zmiksować całe jajka i żółtko z cukrem na jednolitą jasną masę.
- Dodać ser i roztopione masło (50 g), dokładnie wymieszać tylko do połączenia się składników (można na najwolniejszych obrotach miksera). Wsypać mąkę, wymieszać.
- Masę przelać do formy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch położyć kilka łyżeczek dżemu. Patyczkiem do szaszłyków wymieszać je delikatnie z serem tworząc ,,esy floresy”.
- Sernik piec w temperaturze 150 oC (grzałki góra dół) prze 1,2 – 1,4 h.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić sernik do wystygnięcia.
Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Smacznego!!!
(Visited 8 723 times, 1 visits today)
15 komentarzy Ukryj
Wygląda smakowicie, ale mi narobiłaś ochoty…
Wspaniały i puszysty,pozdrawiam.
wygląda bardzo smacznie, fajnie wygląda taki ciemny spód.
Wygląda rewelacyjnie. Trzeba się do niego przymierzyć na weekend 🙂
Uwielbiam serniki <3
Wygląda cudownie, zjadłabym kawałeczek… 🙂
promocja na wanilię w Lidlu + ser = sernik waniliowy 🙂 I chyba użyczę przepisu 🙂
Nie znajduje w przepisie zastosowania 50 g masła. W jakim momencie go użyć?
Masło łączymy ze zmiksowanymi ciastkami i wylepiamy tą mieszanką dno foremki, a następnie wylewamy na wierzch masę serową.
50 g stopionego masła dodajemy do masy serowej, a 30 g łączymy ze zmiksowanymi markizami. Mam nadzieję, że teraz już wszystko uzupełnione. Dziękuję za informację 🙂
Dziękuje, mimo braku masła masa serowa tez była dobra.
Pozdrawiam
Ojej. Tak, bez masła też można zrobić. Cieszę się, że smakował. Pozdrawiam 🙂
Zawsze robię wg przepisu z pół kg sera. Chciałabym zrobić z podwójnej porcji to czy wszystkie pozostałe składniki też razy dwa ? Pozdrawiam
Tak robiąc podwójną porcję składniki powinny być użyte X 2.
Tak, robią większy sernik ilość składników podwajamy 🙂