Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sernik bardzo truskawkowy. Owoce dodajemy do sera a truskawkową galaretką polewamy ciasto. Truskawek nigdy nie jest za dużo, prawda ?
Dzieci będą zachwycone tym sernikiem, wiem bo mój syn i jego koledzy wręcz go uwielbiają. Co ważne przygotowanie odbywa się bez użycia miksera i piekarnika, wystarczy drewniana łyżka. To jedno z najłatwiejszych do przygotowania ciast, a przy tym jest bardzo zdrowe, czyli same korzyści.
Polecam 😀
Truskawkowy sernik na zimno
Składniki:
- 400 g homogenizowanego serka truskawkowego
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 szklanki wrzątku
- 250 g świeżych truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, kroimy na pół.
Każdą galaretkę wsypujemy do osobnego szklanego naczynia, zalewamy szklanką wrzątku, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Szklaną formę, salaterkę lub tortownicę z rozpinanym brzegiem ( 20 cm.) cienko smarujemy masłem.
Serek homogenizowany, sok z cytryny i 1 porcję galaretki łączymy, dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita, luźna masa. Przelewamy ją do formy, dodajemy pokrojone truskawki, wstawiamy do lodówki.
Po 30 min, wyjmujemy sernik i delikatnie wylewamy na niego 2 porcję tężejącej galaretki truskawkowej.
Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h (można zostawić na całą noc).
Ostrym nożem odcinamy sernik dookoła naczynia, przykrywamy talerzem i przekręcamy do góry dnem. Sernik powinien łatwo wysuną się z naczynia.
Odwracamy galaretką do góry. Podajemy.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na serniki na zimno:
4 komentarze Ukryj
Idealne ciasto na upały:)
klasyka w najlepszym wydaniu… pycha!
Na taki upał idealne! Dziękuję za udział w akcji 🙂
Piękne talerze!