0 0
Sernik Krakowski – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik Krakowski – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyka słodkiej kuchni polskiej, czyli Sernik Krakowski.
Pyszne ciasto, które możemy podać z okazji np. Wielkanocy, Świąt lub zupełnie bez okazji. Sernik jest bardzo łatwy do upieczenia, chociaż dość pracochłonny.

Planujecie upiec go przed świętami? doskonale się do tego nadaje, bo najsmaczniejszy jest dzień po upieczeniu, a to pozwala nam rozłożyć wszelkie przygotowania na kilka dni.

Sernik przechowujemy w chłodnym miejscu. Polecam i życzę smacznego 🙂

 

Sernik Królewski

Sernik Krakowski

 

Składniki:

na masę serową:

  • 1 kg. sera sernikowego

  • 100 g masła (miękkiego)

  • 250 g cukru

  • 6 jajek (M) (białka i żółtka osobno)

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4-5 kropli zapachu waniliowego (lub/i po połowie z pomarańczowym)

  • ok. 2/3 szklanki rodzynek lub żurawiny (u mnie żurawina)

  • 1 łyżeczka mąki (do oprószenia żurawiany)

na kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 140 g masła (ziemnego)

  • 100 g cukru

  • 1 łyżka śmietany

  • 1 jajko (M)

  • szczypta soli

  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

  • 3-4 krople zapachu waniliowego

Więcej przepisów z filmami szukajcie na moim kanale na YouTube

(Visited 8 522 times, 8 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta kruchego

W malakserze siekamy, masło, mąki, sól, cukier, jajko i zapach, miksujemy. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodajemy śmietanę i siekamy, aż powstanie jedna kula ciasta.
Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto, szybko zagniatamy, formujemy kulę, lekko spłaszczamy.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1h.

2
Done

Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie połowy, większą i mniejszą.
Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Większą porcję ciasta rozwałkowujemy na silikonowej macie oprószonej mąką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. U mnie foremka 23 x 26 cm, ale może być nieco większa.
Dno formy wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku naggrzanym do 180 st.C. przez 12-15 min, do lekkiego zrumienienia.
Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do przestudzenia.

3
Done

Przygotowanie masy serowej

Masło i cukier miksujemy na wysokich obrotach. Zajmie to ok. 6-7 min.
Kiedy składniki dokładnie się połączą zaczynamy, pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksować. Od czasu do czasu wyłączamy mikser i zeskrobujemy ze ścianek misy to co się na niej osadziło.

4
Done

Kiedy masa z masła i żółtek jest jednolita, dodajemy ser.
Ser dodajemy w dwóch partiach po każdym dodaniu miksujemy na średnich obrotach.
Na koniec masa serowa musi być puszysta i jednolita.

5
Done

Żurawiny lub rodzynki mieszamy z mąką (1 łyżeczką). dzięki temu owoce nie opadną w trakcie pieczenia na dno ciasta.

6
Done

Z białej ubijamy bardzo sztywną pianę. Powinna być lśniąca.

7
Done

Do masy serowej dodajemy pianę i mieszamy delikatnie, ale energicznie. Pianę można dodać w dwóch partiach.
Na koniec dodajemy żurawiny i mieszamy delikatnie. Zagarniamy ciasto z dna misy,żeby mieć pewność, że wszystkie składniki są bardzo dokładnie wymieszane.

8
Done

Masę serową wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Paski smarujemy jakiem.

9
Done

Piekarnik rozgrzewam do 160 st.C. grzałki góra/dół

Sernik pieczemy w 160 st. C., przez 80-90 min.

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce, bo sernik najsmaczniejszy jest dzień po upieczeniu.

Zimny sernik lukrujemy.
Smacznego :)

10
Done

Dorota

Biszkopt Rzucany
previous
Biszkopt Klasyczny do Tortu – przepis z filmem
next
Faszerowana Pierś Indyka (zielona)
Biszkopt Rzucany
previous
Biszkopt Klasyczny do Tortu – przepis z filmem
next
Faszerowana Pierś Indyka (zielona)

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »