0 0
Sernik bardzo pomarańczowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik bardzo pomarańczowy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share



Sernik pomarańczowy 


Masa serowa:

  • 1 kg. twarogu dwukrotnie mielonego 
  • 5 dużych jajek (6 mniejszych) białka i żółtka osobno
  • 1, 5 szklanki drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej 
  • skórka otarta z 2 pomarańczy (tylko pomarańczowa część) 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 70 g masła roztopionego i przestudzonego 

Spód: 

  • 200 g zmielonych ciastek, herbatników lub jak u mnie lekko przypalonych biscotti 
  • 50 g masła roztopionego 

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • skórka i sok z 1 pomarańczy 

Sposób przygotowania:

  1. Zmielone ciastka łączymy za roztopionym masłem, dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy dno okrągłej tortownicy 24 cm. Boki formy smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. 
  2. Żółtka miksujemy z 1 szklanką cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy, miksujemy krótko. Dodajemy ser, mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie wsypujemy kaszę i mąkę ziemniaczaną, ponownie wolno mieszamy. 
  3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec partiami dodajemy pozostały cukier.  
  4. Masę serową łączymy z pianą z białek (piana do masy, nie odwrotnie). Dokładnie mieszamy (ja robię to na najwolniejszych obrotach miksera) 
  5. Sernik wykładamy na przygotowany spód i pieczemy w następujący sposób:
  • piekarnik nagrzany do 175oC (grzałki góra-dół)
  • 15 min w temp. 175oC następnie zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy jeszcze 70 – 80 min.

Polewa: 

  1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i topimy z dodatkiem soku z 1/2 pomarańczy i otartą skórę. Mieszamy dokładnie i jeszcze ciepłą smarujemy wystudzony sernik.
(Visited 709 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Wesołych świąt
next
Sos francuski musztardowy i masło bazyliowe
previous
Wesołych świąt
next
Sos francuski musztardowy i masło bazyliowe

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »