0 0
SCONES – pyszne bułeczki na śniadanie z żurawiną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka winianu potasu/ cream of tartare*
40 g pokrojonego w kostkę masła
150 ml jogurtu greckiego
1 + 2 łyżki mleka roztrzepane (do smarowania bułeczek przed pieczeniem) jajko
garść suszonej żurawiny żurawiny

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

SCONES – pyszne bułeczki na śniadanie z żurawiną

Brytyjskie bułeczki podawane z dżemem.

  • 20 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bułeczki, idealne na śniadanie. Robi się je bardzo szybko i łatwo, są delikatne w smaku i bardzo smaczne. Najsmaczniejsze ciepłe, prosto z piekarnika.

 

* Kwaśny winian potasu / ,,Cream of Tartare” do kupienia np. w tym sklepie

 

 

 

 

(Visited 7 927 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mąkę + sodę + cukier puder + winian potasu, połączyć, przesiać do misy malaksera. Wszystkie składniki zmiksować aż utworzą się grudki ok.1 min.
Dodać jogurt i ponownie zmiksować, na koniec dodać żurawiny i zmiksować krótko tylko do wymieszania owoców z ciastem.

2
Done

Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę. Dokładnie zagnieść, ciasto będzie zwarte i nie będzie kleić się do rąk.
Rozwałkować ciasto na grubość 2-3 cm (powinno być dość grube). Foremką do wycinania ciastek lub szklanką wycinamy scones. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mieszanką jajka i mleka.

3
Done

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 oC (termoobieg), pieczemy ok 11-12 min do zrumienienia.
Studzimy na kuchennej kratce przez chwilę. Podajemy ciepłe.
Pyszne z masłem i dżemem. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.

Dorota

Omlet z Warzywami
previous
Omlet z Warzywami
Kasz Gryczana
next
Kasza Gryczana Pomysły z Czym Ją Podawać
Omlet z Warzywami
previous
Omlet z Warzywami
Kasz Gryczana
next
Kasza Gryczana Pomysły z Czym Ją Podawać

9 komentarzy Ukryj

Ja mam winian potasu, więc jego używam, jeśli mam być zupełnie szczera to nie wiem czym go zastąpić bo nigdzie nie znalazłam substancji zamiennej. Winian kupiłam bo podobno świetnie utrwala bezy, ale u mnie w bezach się nie sprawdził i czekał na inny przepis gdzie go użyję. Może spróbuj zastąpić go proszkiem do pieczenia.

zrobiłam z proszkiem 🙂 hmmm… na ciepło całkiem, całkiem i smakowały trochę jak proziaki 🙂
natomiast na zimno skórka z nich smakowała jak paluszki 🙂 takie spieczone – to dopiero byłam zaskoczona 🙂 kupię winian i spróbuję jeszcze dla porównania 🙂

Wygląda na to, że winian jednak jest niezbędny. Moje bułeczki rano nadają się do jedzenia równie dobrze jak w dniu pieczenia. Nie są już tak świeże i pyszne, ale na pewnio nie twardnieją tak bardzo jak u Ciebie 🙂

Upieczenie takich cudeniek to moje noworoczne postawienie 🙂
Twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Ja do tej pory winian potasu we wszystkich przepisach po prostu pomijałam…

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »