0 0
Sałatka z młodych ziemniaków

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sałatka z młodych ziemniaków

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Znakomity dodatek do grilla. Młodych ziemniaków nie obieramy ze skórki, ani nie skrobiemy jedynie myjemy je bardzo dokładnie. Ja moje namoczyłam w wodzie i zostawiłam na 10 min, później dokładnie wypłukałam. Nie było żadnego chrzęszczenia w zębach. Sałatkę podajemy na zimno jako dodatek albo samodzielne danie np. z chlebkami z rozmarynem.
 
Polecam.
 
sa_aka
 
 
 
Sałatka ziemniaczana
 
Składniki
  • 500 gr młodych ziemniaków (możliwie najmniejszych)
  • 2 łyżki majonezu (u mnie Kieleckiego)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • 2 średnie szalotki
  • 1 ząbek średni czosnku
  • 1/2 pęczka koperku drobno posiekana
  • Sól i pieprz 
Sposób przygotowania:
 
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki.  Większe ziemniaki przekroić na pół, małe zostawić w całości. Ugotować do miękkości w dobrze osolonej wodzie ok. 2 łyżeczek. Gotujemy ok. 12 min, ale należy sprawdzać widelcem, żeby ziemniaków nie rozgotować. 
 
Koperek myjemy i drobno siekamy. 
Szalotkę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
 
W miseczce połączyć majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i koperek i szalotkę. Dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 10 min do ,,przegryzienia”. 
 
Ugotowane ziemniaki odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Powinny być tylko lekko ciepłe kiedy dodamy do nich sos śmietanowy. 
Do dużej miski włożyć ziemniaki i dodać do nich sos, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min do całkowitego wystygnięcia. 
 
Podawać jako dodatek do mięs. 
 
Smacznego.
 
 
 
 
 
 
 

To my! młode kartofelki

(Visited 806 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Krucha Tarta z Delikatną Pianką i Owocami
next
Bakłażany pieczone z mozzarellą w pomidorach
previous
Krucha Tarta z Delikatną Pianką i Owocami
next
Bakłażany pieczone z mozzarellą w pomidorach

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »