0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Sałatka Caprese

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sałatka Caprese

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Wczoraj, na krótki moment przestało padać i wyszło słońce, od razu nabrałam olbrzymiej ochoty na sałatkę caprese. Szczęśliwie moje awokado, przestało przypominać kamień a zrobiło się maślane i pyszne.
Polecam, może chociaż trochę przypomnimy sobie włoski klimat. U nich podobno jest 40 oC., szczęściarze:)))

 

pomidory-mozzarela

 

Sałatka Caprese

Składniki dla jednej głodnej lub dwóch osób na przystawkę:
  • 1 awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Kilka łyżek octu balsamico
  • Garść porwanych listów bazylii
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz (czarny)

Sposób przygotowania:

  1. Awokado kroimy na pół (ze skórą), w pestkę wbijamy ostrze noża (nie czubek) , przekręcamy, aby wyjąć pestkę.
  2. Zdejmujemy skórę, jeśli awokado jest dojrzałe skórę zdejmiemy palcami, jeśli nie, przyda się obieraczka lub nóż.
  3. Awokado kroimy w średniej grubości plasterki.
  4. Pomidora myjemy i kroimy w średnie plastry.
  5. Mozzarellę wyjmujemy, wodę wylewamy i również kroimy w plastry.
  6. Bazylię wiemy na kawałki.
  7. Układamy na dużym talerzu: mozzarellę, pomidory, awokado, i porwane listki mięty. Przed samym podaniem polewamy oliwą i octem balsamico.

Podajemy np. z bagietką.

Smacznego 🙂

 

(Visited 615 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Rurki francuskie z pieczarkami
Łosoś Maślany
next
Łosoś smażony na maśle z sosem szczypiorkowym
previous
Rurki francuskie z pieczarkami
Łosoś Maślany
next
Łosoś smażony na maśle z sosem szczypiorkowym

5 komentarzy Ukryj

Cudownie. Juz czuje ten zapach, i już widze siebie oczami wyobraźni, z nożem i widelcem, przed tym talerzem.
Dzięki za inspierację.

Pozdrawiamy serdecznie

Tapenda

Pozostaw odpowiedź Karmel-itka. Anuluj pisanie odpowiedzi