Składniki
-
1/2 szklanki ryżu białego
-
ok. 2 szklanki 3,2 % mleka
-
2 łyżki cukru
-
2 goździki
-
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
-
1 łyżka masła
-
2 jabłka
-
3 krople zapach waniliowy
-
1 łyżka cukru
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
2-3 łyżki śmietany 18%
-
2 łyżeczki cukru
-
szczypta cynamonu
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ryż z jabłkami można robić na kilka sposobów, najprościej po prostu ugotować ryż, dodać do niego trochę duszonych jabłek i polać to wszystko słodką śmietanką. Ja jednak robię ryż z jabłkami trochę inaczej, mój ryż pachnie pięknie
i równie cudownie smakuje. Zapieczony i lekko zrumieniony jest po prostu najlepszy.
Ryż do tej potrawy gotujemy w mleku z dodatkiem przypraw, ryż powinien przypominać bardzo gęsty kleik, który pięknie pachnie. Jabłka dusimy w tradycyjny sposób tak jak robimy to kiedy pieczemy szarlotkę, dlatego piekąc ciasto zróbmy nieco więcej nadzienia, bo będziemy mogli użyć go również do ryżu zapiekanego z jabłkami.
Pamiętajcie, że ta wersja ryżu z jabłkami może być modyfikowana, jeśli nie lubicie goździków z powodzeniem możecie z nich zrezygnować, pominąć można również cynamon do posypania ryżu, ale nie rezygnujcie ze skórki pomarańczowej, daje ryżowi nie tylko piękny zapach, ale i delikatny kolor.
Steps
1
Done
|
W garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, goździkami i ziarenkami wanilii, mieszać od czasu do czasu. Do gotującego mleka wsypać ryż, skórkę z pomarańczy i masło, |
2
Done
|
Przygotowanie jabłekJabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Włożyć jabłka do miseczki, dodać cukier i cynamon wymieszać i odstawić na ok. 10 min. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. termoobieg. |
4
Done
|
Piec 20 -25 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i odstawić na 5 min. |
9 komentarzy Ukryj
Ale mi narobiłaś smaka! Wszystkie składniki są więc chyba taki deser wlasnie dzis zaserwuję. Mąż się ucieszy
Klasyczne i tradycyjne dania są zwykle najlepsze 🙂 taki ryż to wspaniały deserek
Wyszedł naprawdę przepyszny. Polecam każdemu! 🙂
A kiedy i do czego dodać wanilię?
Już uzupełniłam przepis. Wanilię zagotować w mleku, razem z cukrem i goździkami. Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
Robiąc ryż z jabłkami mieszam ryż z koglem mogłem ( 1 -2 jajka, w zależności od ilości ryżu, + cukier) i nie dodaję śmietanki
Bardzo fajny pomysł, następnym razem spróbuję tak zrobić 🙂
Czy do mleka dajemy faktycznie aż 2 szklanki cukru? Może miało być 2 łyżki?
Oczywiście 2 łyżki. Dziękuję za czujność, już poprawione. Pozdrawiam 🙂