Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Rurki francuskie z pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rurki francuskie z pieczarkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pomysł na trochę inne paszteciki. Wymagają więcej pracy niż pierożki czy kwadraty nadziewane farszem, ale wyglądają bardzo ładnie.

    Są doskonałym dodatkiem do rosołu bub czerwonego barszczu.

    Polecam!

     rurki-francuskie-na-ostro

    Rurki z ciasta francuskiego 

    Składniki:
    • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, (jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić)
    • 250 g pieczarek brązowych
    • 250 g młodej cebuli
    • Sól morska
    • Pieprz
    • 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC. Rurki posmarować masłem, blachę do wyłożyć papierem do pieczenia.

    Płat ciasta rozłożyć na blacie i kilkakrotnie wałkować.

    Pokroić ostrym nożem na ok. 5 cm pasy. Ciasto w miarę możliwości ścisło, nawinąć na rurki, zaczynając od cieńszego brzegu.

    Układać na blasze w pewnej odległości, ciasto francuskie lekko rośnie.

    Wstawiamy do gorącego piekarnika na 10-12 min., do zrumienienia.

    Wyjmujemy, układamy na kratce i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie zdejmujemy z foremki.

    Pieczarkowe nadzienie do rurek:

    Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.

    Cebulę pokroimy w drobną kostkę.

    Koperek i natkę pietruszki posiekać ,,średnio, grubo”

    Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oliwy z suszonych pomidorów, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.

    Do cebuli dodać pieczarki, zamieszać i smażyć ok. 10 min. do lekkiego zrumienienia. Wyłączyć grzanie, doprawić solą, pieprzem i  zieleniną, dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.

    Ciepłym farszem napełnić rurki, najlepiej sprawdza się mała łyżeczka.

    Podajemy ciepłe.

    Znakomity dodatek do czystego rosołu lub lekkiej wiosennej zupy warzywnej.
    Smacznego!
    ciasto-francuskie
    Moje kształtki do rurek

    (Visited 1 883 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Szybkie śniadanie, kanapki i sałatka z arbuza i mięty
    next
    Sałatka Caprese
    previous
    Szybkie śniadanie, kanapki i sałatka z arbuza i mięty
    next
    Sałatka Caprese

    6 komentarzy Ukryj

    Pozostaw odpowiedź seledina Anuluj pisanie odpowiedzi