Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Trochę inny pomysł na przygotowanie schabu. Roladki są nie tylko pyszne i łatwe do zrobienia, ale również bardzo dobrze można je przechowywać. Po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można je podzielić na porcje i zamrozić.
Doskonały pomysł na obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub kopytek. Sos grzybowy można przygotować również z grzybów leśnych lub pieczarek. Ja zrobiłam sos kurkowy bo mamy prawdziwy wysyp tych grzybów.
Bardzo polecam, roladki są naprawdę pyszne 🙂
KuchniaDoroty TV
Składniki na Roladki Schabowe:
-
ok. 1 kg. schabu bez kości
-
sól
-
pieprz czarny
-
słodka papryka
-
2 łyżki majeranku
-
1 żółta papryka
-
1 czerwona cebula
-
duża marchewka
-
ok. 0,5 szklanki mąki pszennej (do obtoczenia roladek)
-
ok. 1/4 szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
-
2 łyżki masła (do duszenia)
Sos Kurkowy:
-
ok. 300 g kurek
-
1 duża czerwona cebula
-
2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
-
0,5 łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
1 łyżka masła
-
3 łyżki śmietany 18%
-
2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przepisy na dania z GRZYBAMI
Sposób przygotowania roladek:
⚫ Schab umyć, oczyścić, wytrzeć. Pokroić w ok. 2 cm. plastry.
⚫ Każdy plaster przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić dokładnie, żeby z mięsa powstał cienki plaster. Kiedy całe mięso jest już gotowe, każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, odstawiamy na 10 min. do przegryzienia.
⚫ W międzyczasie paprykę i cebulę myjemy, i kroimy w plasterki, grubość zależy od nas, w trakcie duszenia warzywa zmiękną. Marchewkę kroimy w słupek.
⚫ Na każdym plastrze mięsa układamy na jednym końcu kawałek papryki, marchewki i kilka plasterków cebuli, zwijamy mięso, możliwie ścisło. Odkładamy na bok tak, żeby koniec zwinięcia znalazł się na spodzie.
⚫ Na talerz wysypujemy mąkę i każdy kawałek mięsa obtaczamy, nadmiar mąki strzepujemy.
⚫ Kiedy wszystkie roladki są gotowe, na dużej patelni rozgrzewamy olej, roladki obsmażamy
ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka (najlepiej płaskiego), posypujemy majerankiem
i na malutkim ogniu z dodatkiem masła, pod przykryciem dusimy przez ok. 30 min.
Jeśli uznamy, że patelnia jest zbyt sucha, można dodać 3–4 łyżki bulionu.
Przygotowanie sosu kurkowego:
⚫ Kurki myjemy i osuszamy na durszlaku.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
⚫ Na dużej patelni na której smażyliśmy roladki rozgrzać olej, kiedy będzie gorący wrzucamy grzyby, solimy. Na dużym ogniu smażymy je do chwili kiedy wyparuje cały sok.
⚫ Zmniejszamy płomień dodajemy cebulę i na małym ogniu pod przykryciem dusimy ok. 20 min.
⚫ Kiedy grzyby są miękkie wlewamy na patelnię bulion, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 min.
⚫ Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę lub dwie gorącego płynu z grzybów (zahartuje to śmietanę). Wlewamy śmietanę do sosu i gotujemy
ok. 5 min na sporym ogniu (dzięki zagotowaniu nie będziemy czuć smaku mąki w sosie).
⚫ Teraz możemy gorące roladki przełożyć do gorącego sosu, przykryć i zostawić na ok. 10 min,
żeby smaki się połączyły, lub polewać roladki sosem bezpośrednio na talerzu.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Rewelacja ! Ten przepis zagości u mnie na dłużej 🙂
Pozdrawiam 🙂
Pani Doroto w którym monencie dodajemy tę marchewkę pokrojoną w słupki ???
Marchewkę układamy razem z papryką i cebulą, to to pomarańczowe na zdjęciu. Już uzupełniłam przepis, dziękuję za czujność 🙂
A jeżeli nie mamy kurek i chcemy dodać pieczarki to sos robimy tak samo?
Tak, jeśli nie mamy kurek a pieczarki to sos robimy identycznie, przy innych grzybach leśnych sos gotuję nieco dłużej o jakieś 5-10 min.