• Home
  • Karnawał
  • Rolada Szpinakowa z Twarożkiem i Wędzonym Łososiem
0 0
Rolada Szpinakowa z Twarożkiem i Wędzonym Łososiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rolada Szpinakowa z Twarożkiem i Wędzonym Łososiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Tradycyjna, polska Rolada Szpinakowa z nadzieniem ze śmietankowego twarożku i wędzonego łososia. Klasyczna przystawka podawana na zimno. Roladę robi się bardzo szybko i łatwo dlatego polecam
ją wszystkim stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Pracy przy roladzie szpinakowej jest niewiele, a wygląda i smakuje doskonale, więc można zabłysnąć umiejętnościami 🙂

Przed nałożeniem ciasta na papier do pieczenia dobrze jest dodatkowo posmarować papier tłuszczem, roztopionym masłem lub oliwą, żeby po upieczeniu cienkie i delikatne ciasto ładnie oddzieliło się od papieru. Papier zdejmujemy delikatnie najpierw oddzielając brzegi, a następnie ostrożnie pociągamy i oddzielamy go od szpinakowego ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę w ściereczce kuchennej
i pozwalamy mu całkowicie wystygnąć.

Polecam doskonałe danie na piknik lub majówkę 🙂

Rolada Szpinakowa

Rolada Szpinakowa z Łososiem

Składaniki:

  • 300 g świeżego szpinaku lub mrożonego.

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka mąli pszennej

Na nadzienie:

  • 150 g plastrów wędzonego łososia

  • 300 g twarożku śmietankowego

  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania rolady:

Szpinak jeśli jest mrożony, rozmrozić, dokładanie odcisnąć.
Świeży szpinak umyć i zmiksować w malakserze.
W dużej misce połączyć szpinak, żółtka, sól, pieprz, gałkę i mąkę, dokładanie wymieszać. Odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do miski z masą szpinakową włożyć pianę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Blachę do pieczenia (taką którą mamy na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Ciasto wyłożyć na blachę i uformować z niej prostokąt ok. 25 x 30 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. z termoobiegiem.
Piec 15-20 min, ja piekłam 18 min.

Upieczone ciasto wyjąć, położyć na czystej ściereczce kuchennej, ciastem do ścierki. Delikatnie zdjąć papier z ciasta. Ciasto razem ze ścierką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Odłożyć do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Ser włożyć do miski, delikatnie posoli, wymieszać. Odstawić.
Plastry łososia oddzielić delikatnie, odłożyć.

Zimne ciasto rozwinąć delikatnie, posmarować je przygotowanym serkiem, równo rozłożyć na twarożku łososia, zwinąć roladę (brzeg ciasta powinno znaleźć się pod spodem rolady).

Roladę odłożyć na ok. 30 min do lodówki.
Kroić ostrym nożem w kilkucentymetrowe plastry.

Smacznego 🙂

  • Rolada ze Szpinaku
  • Rolada Szpinakowa
  • ciasto-rolada

 

 

(Visited 26 254 times, 4 visits today)

Dorota

Barszcz Czerwony Wigilijny
previous
Barszcz Czerwony Wigilijny
next
Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką 
Barszcz Czerwony Wigilijny
previous
Barszcz Czerwony Wigilijny
next
Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką 

4 komentarze Ukryj

Dzień dobry.
Jak długo rolada zachowa świeżość?
Czy można przygotować na dzień przed podaniem, czy lepiej tego samego dnia? Obawiam się, że ciasto szpinakowe rozmoknie od serka, jeśli spędzi noc w lodowce.

Całkowicie wystudzoną roladę, można owinąć folią spożywczą i przechować do następnego dnia w lodówce.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »