0 0
Rolada czekoladowa – Bûche de Noёl

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rolada czekoladowa – Bûche de Noёl

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na tę roladę dostałam od mojej znajomej, która mieszka od lat w Belgii. Prosiłam ją o tradycyjne świąteczne przepisy.
Dostałam ich kilka, między innymi właśnie na tę czekoladową roladę. Przyznaję, że cisto jest pyszne, Tadzio z kolegą pochłonęli je w mgnieniu oka, nawet nie zorientowaliśmy się kiedy:)

Bardzo polecam przepis na biszkopt, jest sprężysty, dzięki czemu idealnie się zwija i nie kruszy. Delikatny czekoladowy krem z pewnością wykorzystam jeszcze wielokrotnie, również do innych ciast.

Roladę przechowuje się w lodówce i polecam przygotowanie jej dzień wcześniej.

A już wkrótce inne belgijskie specjały, świąteczne i nie tylko:)

rolada

Bûche de Noёl – czekoladowa

Składniki:

Na biszkopt:

  • 3 duże jajka (L)
  • 80 gr cukru
  • 90 gr mąki pszennej tortowej
  • 40 gr masła
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • Na mus czekoladowy:
  • 100 gr czekolady mlecznej
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno (ekologiczne, wyparzone i wyszorowane)
  • 30 gr masła
  • 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku)
  • 1 cukier waniliowy

Na polewę:

  • 100 gr czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Biszkoptu:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 oC.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Jajka i cukier zmiksować (na wysokich obrotach) tak aby powstała jasna, puszysta masa (ok.4-5 min).
  5. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami i masło, delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, wygładzić tak aby powstał prostokąt.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika na 7-8 min. Uważać, aby ciasto się nie przypaliło na brzegach.
  8. Wyjąć biszkopt i jeszcze gorący wyłożyć na wilgotną ściereczkę. Przykryć papierem do pieczenia i całość zwinąć w roladę. Odłożyć do całkowitego wystygnięcia.

Musu czekoladowego:

  1. W szklanym naczyniu umieścić czekoladę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszać. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku, dokładnie mieszając. Następnie wmieszać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Odstawić.
  2. Z białek i cukru waniliowego ubić sztywną pianę (ubijać ok. 5 min)
  3. Pianę wymieszać z masą czekoladową, odstawić aby stężała (ok.30 min).
  4. Przygotowanie:
  5. Zimny biszkopt rozwinąć delikatnie, napełnić musem czekoladowym, zwinąć niezbyt ścisło. Odłożyć aby całość stężała.

Polewy:

  1. Czekoladę połamać, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita, gładka masa. Posmarować roladę, posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić na kilka godzin.
Smacznego!!!
rolada2
zd1
zd2
zdj4
zd3

 

(Visited 410 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Piernik czekoladowy z bakaliami
next
Kruche Ciasteczka Pomarańczowe
previous
Piernik czekoladowy z bakaliami
next
Kruche Ciasteczka Pomarańczowe

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »