0 0
Rogaliki Orzechowe – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rogaliki Orzechowe – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, kruche rogaliki orzechowe. Ciasteczka najczęściej pieczone z w Święta, są doskonałe na każdą okazję. Robi się je bardzo łatwo i szybko, można przechowywać w szczelny, naczyniu przez kilka dni, jeśli oczywiście nie zostaną błyskawicznie zjedzone.

Jeśli przygotowujecie ciasteczka z okazji Świąt, zróbcie podwójną ilość, dzięki temu wystarczą na nieco dłużej.

Bardzo polecam 🙂

 

Rogaliki Orzechowe

Rogaliki Orzechowe

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych (ew. migdałów)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 60 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 210 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
(Visited 3 025 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W malakserze umieścić orzechy i zmiksować bardzo drobno (na mączkę).
Do orzechów dodać pozostałe składniki, mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól - przemieszać składniki, a następnie dodać masło i sok z cytryny. Całość posiekać bardzo dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.

2
Done

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i lekko zagnieść. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić na ok. 1 godz do lodówki.
Ciasto musi odpocząć.

3
Done

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 20-22 kawałki.
Z ciasta uformować wałeczek, wygiąć go w ,,U" odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy całe ciasto jest wykorzystane ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 10-12 min, lub do ładnego zrumienienia.

4
Done

Cukier puder wsypać do miski lub głębokiego talerza.
Rogaliki zaraz po wyjęciu z piekarnika odstawić, ale tylko na chwilę ok. 1 min. Następnie jeszcze ciepłe obtaczać dokładnie w cukrze pudrze, a następnie odkładać na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

5
Done

Przechowywać w szczelnym naczyniu słoju lub puszce.

6
Done

Dorota

Tilapia Pieczona
previous
Tilapia Pieczona z Masłem Pietruszkowo-Bazyliowym
Fasolka po Bretońsku
next
Fasolka po Bretońsku
Tilapia Pieczona
previous
Tilapia Pieczona z Masłem Pietruszkowo-Bazyliowym
Fasolka po Bretońsku
next
Fasolka po Bretońsku

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »