0 0
Śniadaniowe Rogaliki Drożdżowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Śniadaniowe Rogaliki Drożdżowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, klasyczne Rogaliki Drożdżowe. Bardzo delikatne i puszyste. Ciepłe rogaliki są równie pyszne jak Drożdżowe Bułeczki które traktujemy jak ciastka, a z masłem i dżemem idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek. Dzień po upieczeniu wciąż są doskonałe, nie trzeba ich opiekać w tosterze bo zachowują świeżość, wiec można je podać bez obaw.

Z podanych składników otrzymamy, 16 średniej wielkości rogalików.

Ciasto drożdżowe z tego przepis jest zwarte i dość gęste, bardzo łatwo się z nim pracuje. Nie lepi się do rąk, nie rozlewa, więc nie będziecie mieć problemu
z formowanie rogalików.  Jeśli macie ochotę z ciasta można uformować również małe, drożdżowe bułeczki. Polecam 🙂

 

rogaliki, rogaliki drożdżowe, rogaliki przepis, rogaliki drożdżowe przepis, rogale, rogale przepis, rogale śniadaniowe, rogale śniadaniowe przepis, ciasto, ciasto przepisy, ciasta, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepisy, śniadanie, przepisy na śniadanie, pomysły na śniadanie, kuchnia doroty, dorota gotuje,

 

Rogaliki Drożdżowe

Składniki na 16 szt. średnich rogalików

Zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki mąki

  • 1 szk. ciepłego mleka (3,2%)

Ponadto:

  • 4 szk. mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka cukru

  • 2 jajka (L)

  • 70 g roztopionego i przestudzonego masła

  • Zapach (waniliowy, pomarańczowy lub migdałowy)

  • 1 jajko do posmarowania rogalików

  • 3-4 łyżki cukru brązowego, maku lub sezamu do posypania rogalików

Sposób przygotowania:

Zaczyn:

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać razem w misce lub dzbanku, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 min., w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

W misie miksera umieścić mąkę, cukier i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiać przy pomocy
haka do wyrabiania (można również zagniatać ciasto ręką). Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać
jajka i zapach, cały czas wyrabiać. Następnie wlać wolno masło i dalej wyrabiać lub zagniatać
przez ok. 5-7 min.

Do chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski lub od ręki (ręcznie trzeba zagniatać
ok. 10 min).

Wyrobione, gładkie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawi do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie zagnieść.
Podzielić na pół.
Każdą połowę rozwałkować na wielkość ok. 24 cm. (lub wielkość  dużego płaskiego talerza ).

Koło dzielimy na 8 trójkątów.

Zwijamy od grubszego końca ku cieńszemu, formujemy półksiężyc. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kiedy wszystkie rogaliki są już zwinięte, przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy
do ponownego wyrośnięcia, w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem.

Rogaliki przed pieczeniem smarujemy ,,rozkłóconym jajkiem” posypujemy brązowym cukrem, makiem, sezamem.

Pieczemy w gorącym piekarniku (175 st.C. termoobieg) 12-15 min, do pięknego zrumienienia.

Wyjmujemy, studzimy przez 5 min na kuchennej kratce i podajemy.

Smacznego 🙂

 

  • rogaliki, rogaliki drożdżowe, rogaliki przepis, rogaliki drożdżowe przepis, rogale, rogale przepis, rogale śniadaniowe, rogale śniadaniowe przepis, ciasto, ciasto przepisy, ciasta, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepisy, śniadanie, przepisy na śniadanie, pomysły na śniadanie, kuchnia doroty, dorota gotuje,
  • rogaliki, rogaliki drożdżowe, rogaliki przepis, rogaliki drożdżowe przepis, rogale, rogale przepis, rogale śniadaniowe, rogale śniadaniowe przepis, ciasto, ciasto przepisy, ciasta, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepisy, śniadanie, przepisy na śniadanie, pomysły na śniadanie, kuchnia doroty, dorota gotuje,
  • rogaliki, rogaliki drożdżowe, rogaliki przepis, rogaliki drożdżowe przepis, rogale, rogale przepis, rogale śniadaniowe, rogale śniadaniowe przepis, ciasto, ciasto przepisy, ciasta, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepisy, śniadanie, przepisy na śniadanie, pomysły na śniadanie, kuchnia doroty, dorota gotuje,
  • Rogaliki Drożdżowe

 

 

(Visited 4 535 times, 1 visits today)

Dorota

Eklerki Czekoladowe
previous
Eklerki czekoladowe halloweenowe
Ciasto drożdżowe z owocami
next
Ciasto drożdzowe ze śliwkami
Eklerki Czekoladowe
previous
Eklerki czekoladowe halloweenowe
Ciasto drożdżowe z owocami
next
Ciasto drożdzowe ze śliwkami

8 komentarzy Ukryj

Zrobiłam je dzisiaj 🙂 Wyszły przepyszne!! w środku mięciutkie i słodziutkie a na górze chrupiące 🙂 Dzięki za przepis 🙂

A czy można marmoladkę albo jakiś twarożek na słodko od razu do środka? Później na wyprawę rowerową albo inny piknik gotowe pyszne by były?

Ależ narozrabiałam z ciastem, a mimo to i tak wyszło przepysznie:-) Zamiast świeżych drożdży użyłam w proszku, pierwszy raz użyłam nowo zakupionego robota do wyrobienia ciasta i chyba za krótko wyrabiałam, bo ciasto ciągle się kleiło do misy. Zamiast wyrabiać dalej, poszłam na skróty i wrzuciłam ciato w metalowej misie od miksera do pierkanika nagrzanego do 30 stopni. Ciasto wyrosło, ale bez szału, micha nagrzała się na maksa. Wyciągnęłam ciasto z michy i powiedzieć, że się lepiło to jakby nic nie powiedzieć:-) Nie mogłam go wyrobić, dosypałam mnóstwo mąki i zrobiłam zamiast rogalików, bułeczki, Mimo, iż tak narozrabiałam i nie zrobiłam zgodnie z przepisem, wszyły pyszne!!!! Jeśli tak nawywijałam i i tak mi wyszło, to tylko świadczy, że przepis mucha nie siada:-) Dziękuję Pani Doroto!

😀 No rzeczywiście musiało się dziać 😉 Najważniejsze jednak, że bułeczki się udały i smakowały. Brawo!!! Pozdrawiam 😀

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »