Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, puszyste placuszki, a’la pancaki z jabłkami. Dzieci będą zachwycone i mowię to na podstawie mojego dziecka, które z zachwytem zjadło wielką porcję tych placków.
W smaku są bardzo podobne do klasycznych placków z jabłkami, zobaczycie jednak zdecydowaną zmianę i myślę, że jest to zmiana ze smacznego na pyszne. Polecam 🙂
Puszyste Placki z Jabłkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 2 szklanek maślanki
- 1 jajko (L)
- 1 średnie jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia placków
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Maślankę i jajko połączyć w miseczce, dokładnie wymieszać. Mąkę sól, proszek i sodę połączyć, wymieszać. |
2
Done
|
Ciasto dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą lub mikserem. Powinno powstać gładkie i gęste ciasto. |
3
Done
|
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Placki smażyć na średnio gorącym oleju, po 2-3 min z każdej strony. Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub ze słodką śmietaną. Smacznego :) |
4
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Super przepis