Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie to absolutnie błyskawiczne danie. Czas przygotowania i smażenia, zajmie nie więcej niż 20 min.

    Można przygotować ją na grillu tradycyjnym, wtedy kawałki mięsa należy nakłuwać na patyczki do szaszłyków.
    Ale można je zrobić również na patelni grillowej.

    Polecam, to jedno z aszych ulubionych dań grillowych.

    Więcej pomysłów na potrawy z grilla znajdziecie w magazynie ,,Czas na grillowanie”

    POLĘDWICZKI W ROZMARYNIE

    Składniki dla 2 dorosłych osób:

    • 400 g polędwicy wieprzowej
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki suszonego i 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
    • Pieprz
    • Sól

    Sposób przygotowania:

    W szklanym naczyniu połączyć, oliwę z rozmarynem i pieprzem (solimy, dopiero na talerzu).

    Polędwicę oczyścić ze ścięgien, pokroić na ukośnie, 2 cm kawałki. Lekko rozklepać nożem.

    Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie, można pozostawić mięso na kilka godzin lub całą noc, ale nie jest to konieczne.

    Rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą, kładziemy kawałki mięsa i smażyć po ok. 2 min z każdej strony (zbyt długo smażone polędwica, robi się twarda i niesmaczna). Podajemy od razu, gorące ze świeżą bagietką.

    Smacznego!

    (Visited 44 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Jajecznica przepis podstawowy (film)
    next
    Jajecznica na Boczku (film)
    previous
    Jajecznica przepis podstawowy (film)
    next
    Jajecznica na Boczku (film)

    6 komentarzy Ukryj

    Zapach świeżego rozmarynu rozkłada mnie na łopatki. prosty, szybki przepis na pyszne zawsze udane mięso. Dziękuję.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię