• Home
  • Filmy
  • Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko – przepis z filmem
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na Polędwicę Wieprzową, błyskawiczny i bardzo łatwy obiad. Odpowiedni nie tylko na codzienny obiad, ale i na święta lub elegancką ciepłą kolację.

Polędwica Wieprzowa

Panko

Panko to okruchy z chleba pszennego, nieco różną się od klasycznej tartej bułki. Panko można kupić w sklepie, lub przygotować w domu. Pszenny, suchy chleb trzemy na tarce o grubych oczkach.

Jeśli nie macie panko, jeśli nie macie również czerstwego pszennego chleba, możecie użyć zwykłej tartej bułki.

Pieczenie Polędwicy

Polędwicę pieczemy w 190 st.C. z termoobiegiem, czas zależy od tego jak wypieczone mięso lubimy. Ja lubię mięso dobrze wypieczone, dlatego piekę mięso max 45 min. 

Kieruję się równeiż taką zasadą przy polędwicy o wadze ok. 600 g.

średnio wypieczone mięso – 35 min (25 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)

dobrze wypieczone mięso – 45 min (35 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)

Przepisy na domowy OBIAD

Pieczona Polędwica Wieprzowa

Polędwica Pieczona w Panko

Składniki:

  • 600-700 g polędwicy wieprzowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • ok. 2-3 łyżki musztardy Dijone

ponadto:

  • ok. 2 szklanek panko lub tartej bułki 
  • ok. 2 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno chili
  • ok. 1 łyżeczki papryki ostrej
  • olej i 1 łyżka masła (do smażenia)

Więcej przepisów na Polędwicę Wieprzową (klik)

(Visited 2 250 times, 156 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotwania:

Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek.

Mięso doprawić solą i pieprzem, odłożyć na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki.

2
Done

Panko (lub tartą bułkę) połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną drobno natkę pietruszki, pokruszoną chili i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Odstawić.

3
Done

Na patelni rozgrzać olej. Mięso dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Na patelnię z olejem w którym smażona była polędwica włożyć 1-2 łyżki masła, od razu zdjąć z ognia i odstawić, żeby masło się nie spaliło.

Polędwicę ze wszystkich stron posmarować musztardą Dijone.
Następnie obłożyć panko z przyprawami, lekko docisnąć, żeby dokładnie przykleiło się do mięsa.

Do naczynia z mięsem wlać olej z masłem, który mamy na patelni.

4
Done

Naczynie przykryc.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. z termoobiegiem i piec, żeby uzyskać mięso:
średnio wypieczone – 35 min (25 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
dobrze wypieczone – 45 min (35 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)

Wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby polędwica chwilę odpoczęła na 5-7 min.

Mięso kroić na plastry i podawać.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Tort Tiramisu
previous
Tort Tiramisu
Bułki
next
Bułki Prowansalskie – przepis z filmem
Tort Tiramisu
previous
Tort Tiramisu
Bułki
next
Bułki Prowansalskie – przepis z filmem

2 komentarze Ukryj

Doroto, czytam i nie wiem, czy ten olej ze smażenia z masłem to do naczynia przelać czy to ma być sos…bo piszesz odstawić i tyle 🙂
ps. panko – a gdzie to kupić??? 🙂 w marketach? bo nigdy się nie spotkałam

Uzupełniłam. Olej ze smażenia, razem z masłem wlewamy do naczynia żaroodpornego w którym jest mięso.

Panko można dostać np. w Carrefour, ja kupiłam kiedyś w K&M, ale najczęściej robię własne panko ścierając na tarce suchy chleb pszenny.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię