0 0
Polędwica Wieprzowa Dijon

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Polędwica Wieprzowa Dijon

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tę pieczoną polędwicę możecie podać na kolację z przyjaciółmi. Kieliszek białego wina, pieczone ziemniaki, albo ciepła, chrupiąca bagietka sprawią, że poczujecie się jak na paryskim przyjęciu.

Nie wymaga dużo pracy i czasu a robi wrażenie. Mam już kilka nowych pomysłów na mięsa z tym pysznym musztardowym sosem.

 

 

polędwica, polędwica przepis, polędwica pieczona przepis, olędwica dijone, polędwica dijone przepis, mięso pieczone, mięso przepis, obiad

 

 

 

Pieczona Polędwica w Sosie Dijon

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej

  • 1 łyżka masła

  • 1- 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki musztardy Dijon

  • 2 średnie szalotki

  • Ok. 2 szklanek białego wytrawnego wina

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu

  • Sól i czarny pieprz

Ważne: Czas pieczenia polędwicy zależy od jej grubości i wagi, ja miałam jeden 500g, dość gruby kawałek mięsa, (ponadto lubimy mięso bardzo dobrze wysmażone). Jeśli pieczecie dwa cieńsze kawałki, 20 min pieczenia powinno w zupełności wystarczyć. Zbyt długo pieczona lub smażona polędwica(dotyczy wieprzowej i wołowej), robi się twarda i niesmaczna.

Przepisy na POLĘDWICĘ wieprzową

Sposób przygotowania polędwicy:

Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.

Polędwicę myjemy i czyścimy ze ścięgien i tłuszczu. Solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, obtaczamy dokładnie w musztardzie tak, aby całe mięso było pokryte.

Na dno naczynia do pieczenia wlewamy oliwę, masło, ok. 1/2 szklanki wina, układamy mięso i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 min., jeśli w czasie pieczenia wino wyparuje, należy je uzupełnić, tak, aby mięso cały czas leżało w niewielkiej ilości płynu.

W między czasie drobno siekamy szalotki.

Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z naczynia, w którym było pieczone i układamy na kawałku foli aluminiowej. Folię zawijamy i odkładamy mięso uważając, aby pozostawało ciepłe.

Przygotowanie sosu Dijone:

Naczynie, na którym znajduje się sos z pieczenia polędwicy stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy do zeszklenia. Jeśli sosu jest mało dolewamy łyżkę oliwy, mieszamy.

Następnie dolewamy szklankę wina i na średnim ogniu podgrzewamy tak długo aż wino zostanie zredukowane i powstanie gęstawy sos, wówczas dodajemy śmietanę i pokrojony drobno rozmaryn, bardzo dokładnie mieszamy i podgrzewamy tylko chwilę, ok. 1min. Zdejmujemy z ognia.

Wyjmujemy polędwicę z foli, kroimy na plastry i polewamy sosem. Od razu podajemy.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

polędwica, polędwica przepis, polędwica pieczona przepis, olędwica dijone, polędwica dijone przepis, mięso pieczone, mięso przepis, obiad

 

 

 

(Visited 59 468 times, 32 visits today)

Dorota

previous
Humus – Pasta z Ciecierzycy
next
Jajka Faszerowane Humusem – Ostre Dynie
previous
Humus – Pasta z Ciecierzycy
next
Jajka Faszerowane Humusem – Ostre Dynie

25 komentarzy Ukryj

Robiłam zupełnie inaczej zamiast wina miałam wywar z ugotowanych suszonych grzybów które potem pokroilam i razem z cebulką podsmazylam . Włożyłam polędwiczkę pokrojoną i wszystko chwilę podpisałam. Na koniec wolałam śmietanę i chwilę mieszając podgrzewam aż się zredukowała. Pychota.

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe ,szczególnie prezentacja potrawy zachęciła mnie do wykorzystania powyższego przepisu 😉

PS Zastanawiałem się nad wstępnym szybkim obsmażeniem ,aby nie stracić soczystości ,później użyć obtaczania w musztardzie i dalej według przepisu … ? :T

Arkadiusz.KRK

Dzięki że odpowiadasz na pytania. Ciągle się uczę a szczególnie pieczenie jest dla mnie trudne. Bardzo ważne są dla mnie informacje czy wkładamy do nagrzanego piekarnika, czy podczas pieczenia przykrywamy, czy po wyjęciu trzymamy pod przykryciem. Tu znalazłam wyjaśnienie. Ale mam pytanie: jeśli polędwicy będzie więcej np 5 kawałków po 30 dkg rozłożonych równo w naczyniu do pieczenia to jak długo piec ? Pozdrawiam

Jeśli pieczemy większą ilość polędwicy to czas najlepiej wydłużyć do ok. 40 min, ale wciąż ważne są poszczególne kawałki, więc jeśli są one cienkie to nie można piec jej zbyt długo 30-35 min max, bo mięso wyschnie. Jeśli ułożone kawałki mięsa dotykają do siebie to najlepiej naczynie przykryć folią na 20 min, a następnie zdjąć folię i piec już polędwicę tak jak w przepisie. jeśli naczynie jest na tyle duże że jest w nim miejsce, żeby gorące powietrze miało swobodny dostęp do każdego kawałka to wystarczy piec 30-35 min no max 40 min. i polędwica będzie gotowa i nie wysuszona. Proszę pamiętać, że czas pieczenia zależy od wielu czynników, trochę od piekarnika, trochę od mięsa, ale również od naczynia w którym je pieczemy. Jak zawsze najlepsza jest praktyka, pozwala na oko określić długość pieczenia. Moim zdaniem lepsza jest nieco krócej pieczona polędwiczka niż ta nieco wysuszona. Ale na szczęście to mięso jest w doskonałym sosie, więc nawet trochę przesuszona polędwica wciąż jest pyszna. Trzymam kciuki za powodzenie i pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »