0 0
Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kupiłam wypiekacz do chleba i teraz krok po kroku uczę się piec doskonałe domowe pieczywo. Zdrowe i smaczne domowe wypieki, które powstają przy minimalnym nakładzie pracy. Jeden z najlepszych chlebów jakie kiedykolwiek upiekłam.

Polecam 🙂

Domowe Pieczywo

Pszenny Chleb z Maszyny

Składniki na średni bochenek:

  1. 400 g mąki pszennej typ 650
  2. 2 łyżeczki soli
  3. 1 łyżka cukru
  4. 20 g miękkiego masła
  5. 280 ml. zimnej wody
  6. 1 łyżeczka suchych drożdży

Sposób przygotowania chleba:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie wypiekacza w kolejności jaką podałam w składnikach.

Misę wstawiamy do maszyny, wybieramy odpowiedni program, jednak pamiętajmy, że dobry chleb wyrasta długo dlatego czas przygotowania i pieczenia chleba nie powinien być krótszy niż 4 godz.

W moim wypiekaczu program do pieczenia podstawowego chleba pszennego w rozmiarze średnim (M) to 5 godz.

Kiedy wszytskie składniki są już zamknięte w maszynie i wybraliśmy program włączamy przycisk START i czekamy odpowiedni czas, aż do chwili kiedy maszyna poinformuje mas, że chleb jest gotowy.

Bochenek wyjmujemy z maszyny, a następnie odstawiamy na kuchenną kratkę do wystygnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie chleb będzie wciąż lekko ciepły z cudownie chrupiącą skórką.

całkowicie wystudzony chleb przechowujemy pod szklanym lub plastikowym kloszem.

Smacznego 🙂

  • Chleb Pszenny
  • Domowy Chleb Pszenny
(Visited 71 590 times, 1 visits today)

Dorota

Eklerki z Bitą Śmietaną i Malinami
previous
Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami
Bułki Pszenne
next
Bułki Pszenne – Kajzerki przepis z filmem
Eklerki z Bitą Śmietaną i Malinami
previous
Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami
Bułki Pszenne
next
Bułki Pszenne – Kajzerki przepis z filmem

12 komentarzy Ukryj

Witam. Mam taki sam automat i chciałam się zapytać jaki program Pani nastawiam na podstawowy chleb pszenny?

Robiłam Pani chleb jeden wyszedł mi idealnie a drugi mi opadł i zrobił się zakalec a wszytko dawałał to samo 😦

No cóż, jeśli chleb pieczony był w maszynie, na tym samym programie i z tych samych składników to powinien wyjść dokładnie taki sam za każdym razem. Zakalec wychodzi kiedy damy za mało wody lub zapomnimy o drożdżach, albo nie dodamy cukru. To jedyne powody, że chleb ma zakalec. Nawet rodzaje mąki, tak długo jak jest pszenna, nie mają większego znaczenia przy pieczeniu w maszynie. Dlatego podejrzewam, że zapomniałaś o jednym ze składników, lub wody było za mało. Spróbuj raz jeszcze, może ten trzeci raz będzie znowu udany.

Wypróbowałam ten przepis na mój pierwszy chleb z automatu i wyszedł, więc polecam. Jedyne co zmieniłam, to dałam 1 łyżeczkę soli zamiast 2. Chlebek jest lekki, puchaty, wg mnie raczej do dżemu niż wędliny, ale co kto lubi 🙂

Witam,dopiero zaczynam przygodę z automatem do chleba.Przepis znalazłam przez przypadek i muszę przyznać że przepis jest rewelacyjny ,chlebek wyszedł super ,czekam jak wystygnie i będzie degustacja.Polecam.

Zrobiłam chleb z przepisu i wyszedł super, nie jest suchy jak kamień na drugi dzień. Mojemu synowi smakuje bardzo, jak żaden domowy. Więc za kolejnymi razami zaczęłam mieszać mąki i nadal jest super, polecam bardzo mocno!

Uwielbiam miary na łyżeczki…. 😉 I jeszcze mogłaś napisać mąki na oko, wody tak trochę i piec tak do upieczenie.

Ja też uwielbiam miary na łyżeczki, najlepsze babcine przepisy są właśnie na łyżeczki, szklanki i na oko. Jak ktoś jest ogarnięty to potrafi piec wyśmienite rzeczy bez wagi, automatycznych piekarników i innych cudów.

witam bardzo chce wykorzystać przepis, dostała taką maszynę używaną, bez instrukcji, czy jak wrzucę wszystkie te składniki zamknę i włącze 1? to się samo wszystko zrobi? może do przepisu innego dorzuci ktoś instrukcje z przepisami? co komu wyszło?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »