Składniki
-
110 g sera ricotta
-
2 łyżeczki cukru
-
2 czubate łyżki mąki pszennej
-
szczypta soli
-
1 jajko
-
lub olej do smażenia masło klarowane
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo delikatne i smaczne placuszki z serkiem ricotta.
Najlepsze na ciepło ze świeżymi owocami. Znakomite śniadanie dla najmłodszych dzieci, chociaż ja sam bardzo je lubię i kiedy tylko mam w domu ricottę, zawsze część serka zostawiam właśnie do przygotowania tych placuszków.
Polecam szczególnie teraz z truskawkami. Pyszności 🙂
Steps
1
Done
|
W średniej miski włożyć serek ricotta, rozluźnić go energicznie mieszając. Dodać jajko i cukier, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i sól i ponownie dokładnie wymieszać, powinna powstać dość gęsta jednolita masa, bez grudek. |
2
Done
|
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub masła klarowanego, kiedy tłuszcz będzie gorący zmniejszyć płomień do średniego. Na patelnię kłaść placuszki (najlepiej łyżką do zupy). Można patelnię przykryć po przewróceniu placków na drugą stronę. Smażymy do chwili kiedy całkowicie się usmażą, czas smażenia zależy od gęstości ciasta i grubości placuszków. |
3
Done
|
3 komentarze Ukryj
Widać, że takie lekkie i delikatne, aż chce się rękę wyciągnąć po jednego:)
Pozdrawiam!
trafiłam tu podczas przeszukiwania netu co można zrobić z serka naturalnego Bieluch i przepis mnie zauroczył (prosty i szybki :)). Jutro na śniadanie na pewno będą placuszki (ale z Bieluchem bo ricotty nie mam). Mam nadzieję, że będą pyszne :).
Pyszne placuszki! Od dzisiaj nasze ulubione, niedzielne śniadanie.