Jak to zrobiłam, krok po kroku:
W moim domu w każdy weekend królują dzieci. A jeśli dzieci, to na obiad najlepiej sprawdza się pizza. Ta jest dla dorosłych ma dużą ilość rukoli a małą sera, zupełnie odwrotnie niż dla mojego synka i jego kolegów. Chłopcy dostają odrobinę szynki i dużo sera. Pizza dziecięca zniknęła zbyt szybko, żebym mogła zrobić jej zdjęcie, ja byłam nieco bardziej cierpliwa:)
Przepis na ciasto jest naprawdę niezawodny.
Polecam.
Ciasto Drożdżowe na Pizzę
Piekarnik: temperatura maksymalna 260-275 oC (z termoobiegiem)
Czas pieczenia: 7 – 10 min ( w zależności od ilości dodatków i grubości ciasta)
Z poniższych składników otrzymałam cztery cienkie placki do pizzy ok. 26 cm każdy.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych
- 1, 5 szklanki ciepłej wody (niegorącej zabiłaby drożdże)
- 3, 5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1, 5 łyżeczki soli
Zaczyn ze świeżych drożdży:
- W dużej misce, najlepiej misie miksera, umieszczamy:
- świeże drożdże
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Drożdże suszone:
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 – 10 minut
Przygotowanie ciasta:
1. Do rozczynu wsypujemy pozostałą mąkę, pozostałą
szklankę ciepłej wody, sól i dokładnie wyrabiamy ręcznie
lub za pomocą miksera, hakiem do wyrabiania.
2. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę.
3. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W zależności
od temperatury w pomieszczeniu czas wyrastania
to 1, 5 – 2 godz.
4. Wyrośnięte ciasto ,,odgazowujemy”, czyli uderzamy
pięścią.
5. Rękami oprószonymi mąką odrywamy kawałek ciasta
lub wykładamy całość na oprószoną mąką stolnicę
i dzielimy na żądaną liczbę kawałków.
6. Z ciasta formujemy spody do pizzy można pomagać
sobie wałkiem. Spody układamy na blasze z piekarnika
posmarowanej olejem, (u mnie pieczenie pizzy
na papierze do pieczenia nie sprawdziło się a blachy
gotowa sama się zsuwa).
7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy a następnie
kolejne dodatki w dowolnej ilości i konfiguracji
(zostawiamy 2-3 cm czystego ciasta, po upieczeniu będzie
chrupiące i pyszne).
8. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego na
maksimum (u mnie 275 oC z termoobiegiem) i pieczemy
ok. 7 -8 min do momentu, kiedy brzeg ciasta zacznie
się rumienić
Rukolę nakładamy na upieczoną już pizze.
Przepis na mój ulubiony sos pomidorowy znajdziecie tutaj.
7 komentarzy Ukryj
Na pewno pyszna ta pizza, znakomicie wygląda!
ojojoj wygląda super z tą rukolą.
Nie tylko wygląda! w domowym piecu lepszej nie znajdziecie, sprawdzilam! 🙂
Gorąco polecam i smacznego Wszystkim:)
jadlem ta pizze juz 3 razy z tego przepisu, dzis… tadam, tadam… sam sie biore za jej zrobienie, trzymajcie kciuki
Michale, oczywiście trzymam kciuki, bardzo mocno:)
Ciasto strasznie lepi się do rak , musiałabym podsypać mnóstwo dodatkowej maki. Czy to normalne ?