Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i łatwe do zrobienia, pischingery czyli wafle z czekoladową masą. Moje są bardzo czekoladowe z lekką nutką cytrusów, bo skórka z cytryny i z pomarańczy dodane do chłodnej masy zachowały rześki smak i piękny zapach. Dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że masa nie jest bardzo słodka i ma wyrazisty czekoladowy smak.
Pischingery robi się bardzo szybko i łatwo, ale wymagają kilku godzin czasu, żeby masa zgęstniała i dokładnie połączyła się z waflami, dlatego najlepiej przygotowywać je wieczorem bo w nocy dzieci nie będą kuszone zapachem ciastek 🙂
Do przygotowania pischingera kupujemy najzwyklejsze, suche wafle, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Ilość masy z przepisu idealnie wystarczyła do przełożenia niewielkiej bo 90 g paczki wafli, nie została nawet odrobina.
Do masy dodajemy mleko w proszku, polecam niebieskie, gładkie, a nie granulowane.
Granulowane mleko w proszku dużo trudniej wymieszać i rozpuścić, tak żeby w masie nie zostały żadne grudki.
Polecam, pischingery są pyszne 🙂
Pischinger – Wafle Czekoladowe
Składniki:
- 1 opakowanie suchych wafli (u mnie prostokątne 90g)
- 1 1/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 szklanki mleka w proszku (u mnie niebieskie)
- 1/2 szklanki mleka (2%)
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy i 1/2 cytryny
Na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Do garnku umieścić mleko płynne, masło, cukier, kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, do chwili, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie wymieszają. Najlepiej mieszać kuchenną rózgą.
Zdjąć garnek z ognia i partiami wsypywać mleko w proszku jednocześnie mieszając.
Mieszamy do chwili kiedy wszystkie składniki bardzo dokładnie się wymieszają i nie będzie
w masie żadnych grudek. Odstawiamy do przestygnięcia na 10 min. Następnie wsypujemy
skórki z cytrusów, mieszamy dokładnie.
Ponownie odstawiamy żeby masa zgęstniała i wystygła. Do smarowania najlepiej użyć masy w letniej temperaturze.
Na desce układamy pierwszy wafel i pokrywamy do warstwą masy, dokładanie i równo rozsmarowujemy, przykrywamy kolejnym waflem i ponownie rozsmarowujemy masę.
Postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli.
Na wierzch wafli położyć kolejną deskę i obciążyć ja np. słoikiem z wodą. Odstawić na 2-3 godz,
lub na noc w chłodne miejsce. Ja wystawiam do spiżarni na noc.
Kiedy masa dokładnie zastygnie polewamy pischingera masą z roztopionej czekolady wymieszanej
z mlekiem. Odstawiamy na 15 min do zastygnięcia.
Pischeingera kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Smacznego 🙂
9 komentarzy Ukryj
Krem z mlekiem w proszku i jeszcze z dodatkiem – istna rozpusta! Wygląda pysznie, musiał podobnie smakować
Robi się 😉 zrobiłam w zeszłym tygodniu blok i wyszedł obłędny 😉 super są te przepisy i zawsze wszystko wychodzi 😉
Uwielbiam! 😉
My również uwielbiamy 🙂
Śliczne zdjęcie) )
Bardzo dziękuję 🙂
Nie sądziłam, że te ciastka są tak proste w przygotowaniu – muszę kiedyś wypróbować 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Czy można użyć mniej masła?
Oczywiście, można użyć mniej masła 🙂