0 0
Pischinger – Wafelki Czekoladowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pischinger – Wafelki Czekoladowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i łatwe do zrobienia, pischingery czyli wafle z czekoladową masą. Moje są bardzo czekoladowe z lekką nutką cytrusów, bo skórka z cytryny i z pomarańczy dodane do chłodnej masy zachowały rześki smak i piękny zapach. Dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że masa nie jest bardzo słodka i ma wyrazisty czekoladowy smak.

Pischingery robi się bardzo szybko i łatwo, ale wymagają kilku godzin czasu, żeby masa zgęstniała i dokładnie połączyła się z waflami, dlatego najlepiej przygotowywać je wieczorem bo w nocy dzieci nie będą kuszone zapachem ciastek 🙂

Do przygotowania pischingera kupujemy najzwyklejsze, suche wafle, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Ilość masy z przepisu idealnie wystarczyła do przełożenia niewielkiej bo 90 g paczki wafli, nie została nawet odrobina.

Do masy dodajemy mleko w proszku, polecam niebieskie, gładkie, a nie granulowane.
Granulowane mleko w proszku dużo trudniej wymieszać i rozpuścić, tak żeby w masie nie zostały żadne grudki.

Polecam, pischingery są pyszne 🙂

 

pischinger, pischinger przepis, pischinger przepisy, jak zrobić pischingera, wafle, wafle przepis, wafle domowe, wafle czekoladowe, pomysły na wafle domowe, ciasta, ciasta przepisy, ciastka, ciastka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, pischinger moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki pischinger, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,

 

Pischinger – Wafle Czekoladowe

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych wafli (u mnie prostokątne 90g)
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 szklanki mleka w proszku (u mnie niebieskie)
  • 1/2 szklanki mleka (2%)
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy i 1/2 cytryny

Na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 
  • 3-4 łyżki mleka 

Sposób przygotowania:

Do garnku umieścić mleko płynne, masło, cukier, kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, do chwili, kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie wymieszają. Najlepiej mieszać kuchenną rózgą.

Zdjąć garnek z ognia i partiami wsypywać mleko w proszku jednocześnie mieszając.
Mieszamy do chwili kiedy wszystkie składniki bardzo dokładnie się wymieszają i nie będzie
w masie żadnych grudek. Odstawiamy do przestygnięcia na 10 min. Następnie wsypujemy
skórki z cytrusów, mieszamy dokładnie.

Ponownie odstawiamy żeby masa zgęstniała i wystygła. Do smarowania najlepiej użyć masy w letniej temperaturze.

Na desce układamy pierwszy wafel i pokrywamy do warstwą masy, dokładanie i równo rozsmarowujemy, przykrywamy kolejnym waflem i ponownie rozsmarowujemy masę.
Postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli.

Na wierzch wafli położyć kolejną deskę i obciążyć ja np. słoikiem z wodą. Odstawić na 2-3 godz,
lub na noc w chłodne miejsce. Ja wystawiam do spiżarni na noc.

Kiedy masa dokładnie zastygnie polewamy pischingera masą z roztopionej czekolady wymieszanej
z mlekiem. Odstawiamy na 15 min do zastygnięcia.

Pischeingera kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Smacznego 🙂

 

 

  • pischinger, pischinger przepis, pischinger przepisy, jak zrobić pischingera, wafle, wafle przepis, wafle domowe, wafle czekoladowe, pomysły na wafle domowe, ciasta, ciasta przepisy, ciastka, ciastka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, pischinger moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki pischinger, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,
  • pischinger, pischinger przepis, pischinger przepisy, jak zrobić pischingera, wafle, wafle przepis, wafle domowe, wafle czekoladowe, pomysły na wafle domowe, ciasta, ciasta przepisy, ciastka, ciastka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, pischinger moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki pischinger, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,
  • pischinger, pischinger przepis, pischinger przepisy, jak zrobić pischingera, wafle, wafle przepis, wafle domowe, wafle czekoladowe, pomysły na wafle domowe, ciasta, ciasta przepisy, ciastka, ciastka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, pischinger moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki pischinger, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,

 

 

(Visited 19 053 times, 1 visits today)

Dorota

Pasta Jajeczna
previous
Pasta Jajeczna
next
Jajecznica na Boczku (film)
Pasta Jajeczna
previous
Pasta Jajeczna
next
Jajecznica na Boczku (film)

9 komentarzy Ukryj

Robi się 😉 zrobiłam w zeszłym tygodniu blok i wyszedł obłędny 😉 super są te przepisy i zawsze wszystko wychodzi 😉

Nie sądziłam, że te ciastka są tak proste w przygotowaniu – muszę kiedyś wypróbować 🙂

Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »