• Home
  • Indyk
  • Pierś z indyka faszerowana (świąteczna)
Pierś z indyka faszerowana (świąteczna)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierś z indyka faszerowana (świąteczna)

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Święta 2011 zaliczę do tych po zakończeniu, których jeszcze przez kolejne dni  będziemy jeść potrawy na nie przygotowane. W ubiegłym roku zostało mi znacznie mniej jedzenia. Nie narzekam, wręcz przeciwnie,  mam dzięki temu znacznie więcej czasu na odpoczynek a i atmosfera świąteczna trwa w naszym domu przez cały czas. Pierś jest pyszna, maślana i lekko słodka, dodatek cynamonu, według mnie niezbędny, nadaje  szczególny i niepowtarzalny świąteczny smak i zapach.

    Polecam.

     indyk-pieczony

    Pierś z indyka z bakaliami

    Składniki:

    • 1,3 kg piersi z indyka (koniecznie z polędwiczką)
    • 1 szklanka orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1/2 szklanki moreli suszonych (pokrojone  na grube paseczki)
    • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
    • 1 małe jajko
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 kostka masła
    • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania:

    1. Pierś myjemy i osuszamy, odcinamy polędwiczkę – zachowujemy. Pierś rozklepujemy na płasko tak aby powstał duży kawałek niezbyt grubego mięsa.
    2. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem. Odkładamy.
    3. Mielimy polędwiczkę a następnie 1/2 szklanki orzechów (pozostałe kroimy niezbyt drobno). Do zmielonego mięsa dodajemy zmielone orzechy, posiekane orzechy i pozostałe bakalie, mielony cynamon, jajko, doprawiamy lekko solą i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa.
    4. Na przygotowanej wcześniej piersi rozkładamy masę z bakaliami i 1/2 kostki masła pokrojoną na niewielkie kawałki. Pozostawiamy niewielki pasek czystego mięsa dookoła. Zwijamy pierś w roladę i związujemy sznurkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
    5. Następnego dnia wkładamy mięso do rękawa dokładamy pozostałe masło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 1,2 h. Wyjmujemy i pozostawiamy w rękawie do przestygnięcia. Następnie rozcinamy rękaw,  zlewamy sos i wyjmujemy mięso.

    Smacznego.

     indyk-z-bakaliami
    indyk-caly
    (Visited 1 560 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Wspaniałych, rodzinnych i pachnących!!!
    next
    Śledź Czerwony
    previous
    Wspaniałych, rodzinnych i pachnących!!!
    next
    Śledź Czerwony

    3 komentarze Ukryj

    Pozostaw odpowiedź kachna Anuluj pisanie odpowiedzi