Pierś Indyka Pieczona w Maśle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierś Indyka Pieczona w Maśle

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jedno z moich ulubionych dań z drobiu. Pracy jest przy nim niewiele a wygląda i smakuje bardzo odświętnie. Masła jest w tym przepisie sporo, ale postarajcie się nie rezygnować z niego, bo sprawia, że mięso jest miękkie i delikatne.

Ten przepis robię od lat i zawsze wzbudza entuzjazm u wszystkich, mięso można wykorzystać również jako domową wędlinę.

Polecam:)

 

 

piers-CC-81-indyka-pieczona-w-mas-CC-81le

 

Pierś Indyka Pieczona w Maśle

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 100 g masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Papryka w proszku, ostra
  • Foliowy rękaw do pieczenia

Przepis krok po kroku:

Mięso umyć, osuszyć, szczodrze natrzeć przyprawami w kolejności:

sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką a na koniec oprószyć majerankiem.

Włożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 oC.

Pierś wyjąć z lodówki, włożyć do przygotowanego rękawa, na wierzch położyć całe masło, zawiązać rękaw.

Mięso położyć na blasze do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika, piec 1 godz.

Pozostawić w rękawie do przestygnięcia, następnie rozciąć folię, sos z pieczenia zlać do szklanego naczynia.

Mięso kroimy w średniej grubości plastry, podajemy z domowymi frytkami i żurawiną.

Smacznego!

 

 

 

 

piers-25CC-2581-indyka-w-mas-25CC-2581le-pieczona

 

 

Tak przygotowaną pierś wkładamy do gorącego piekarnika

 

Po godzinie pieczenia wyjmujemy z piekarnika.
Teraz pozwólmy, aby mięso lekko przestygło

 

 

 

 

 Więcej przepisów na dania z drobiu znajdziecie tutaj:

Roladki z Kurczaka
indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta
(Visited 17 563 times, 12 visits today)

Dorota

previous
Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem
Tarta z Cukinią
next
Tarta Francuska z Cukinią – przepis z filmem
previous
Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem
Tarta z Cukinią
next
Tarta Francuska z Cukinią – przepis z filmem

23 komentarze Ukryj

Wypróbowałam i mogę potwierdzić – niebo w gębie. Mięso świetnie pachnie i jest wyjątkowo miękkie. Bardzo dobrze smakuje też z chrupiącym pieczywem. Mój mąż pojadł sobie za dwóch – 70 dag piersi spokojnie starcza na dwa obiady dla dwóch osób.
Bardzo lubię takie proste i smaczne przepisy.
Polecam. 🙂

no dobrze, ale co w tym tak niezwykłego, żeby to aż publikować jako nadzwyczajny sposób na pierś z indyka? przyprawy standardowe, sposób pieczenia jest na opakowaniu rękawa do pieczenia… myślałam, że w blogach się umieszcza jakieś oryginalne rzeczy i doznałam rozczarowania… nie chcę Cię, Doroto, bynajmniej obrazić, ale jestem świeżą czytelniczką blgów i myslałam, że to na czymś innym polega… Pozdrawiam, nie gniewaj się przypadkiem…

Ależ ja się absolutnie nie gniewam 🙂 na blogach publikuje każdy to co chce, czasami bardzo oryginalnego i wyjątkowego, a czasami najbardziej banalnego i popularnego. I masz rację ta pierś jest najzwyklejsza na świecie, bez fajerwerków i tajnych składników a mimo to ma bardzo dużo odwiedzin i zadziwiająco dużo ludzi szuka w sieci takiego właśnie najzwyklejszego przepisu na indyka 🙂

I myślę, że główną zasadą blogowania, jest brak jakichkolwiek ograniczeń. Każdy prowadzi bloga z innych powodów, ale chyba każdy robimy to dla przyjemności, swojej i jeśli się uda to przyjemności naszych Czytelników.
Zapraszam, może jednak uda ci się znaleźć na moim blogu coś co Cię nie rozczaruje 🙂 Pozdrawiam

No, trochę odetchnęłam, bardziej widzę, o co w tym wszystkim chodzi- piszesz, co chcesz, a korzysta kto chce- a właściwie przecież jest mnóstwo osób, które po raz pierwszy chcą coś zrobić i to właśnie im sie przydaje. Pewnie, że są wśród Twoich przepisów takie, które mi się przydadzą.Zaczynam dopiero korzystać z tej formy łączności międzykuchennej i widzę, że mi to, niestety, zajmuje coraz więcej czasu i wiele jest rzeczy interesujących i nowych. Pozdrtawiam

PYCHA PYCHA PYCHA, smaczne zdrowe mięsko na kanapki, dziękuję za przepis, pozdrawiam cieplutko

Zrobiłam. Pyszne! Miękkie, soczyste mięso i ten sos…Mmmm. Pachnie i smakuje cudownie. Ja podałam z ryżem 🙂 i sos super tu pasował. A na drugi dzień mięso zjedliśmy z chlebem i chrzanem 🙂 Pozdrawiam. Ania.

Zaraz po przeczytaniu zrobiłam danie na niedzielny obiadek i ty zaskoczenie:wjechała na stół soczysta pieczeń/dodałam do sosu trochę mąki i sosu sojowego/ podana z ziemniakami w mundurkach i sosem tzatziki własnej roboty.Wspaniałe! A nie przepadalam do tej pory za białym mięsem.Dziekujem!!!Wesołych Świąt!

Wypróbowałam już kilka przepisów na pieczeń z indyka, ale ten bije wszystkie na głowę. Mięso wyszło idealne -bardzo soczyste i miękkie, a do tego przepis banalnie prosty, co istotne dla takiego niedzielnego kucharza jak ja:)
Dziękuję bardzo.

Mam pytanie praktyczne – czy konieczny jest ten rękaw? Mam naczynie żaroodporne z pokrywką, do którego spokojnie zmieści się duży kawałek mięsa – czy mogę w tym upiec? Czy będzie jakaś różnica w smaku?

Pozdrawiam!

Witam, mam pytanie czy przyprawiona pierś może leżeć w lodowce w zamkniętym rekawie czy tylko w szklanym naczyniu ? Jest jakaś różnica?

Pozostaw odpowiedź Kuchnia Doroty Anuluj pisanie odpowiedzi