• Home
  • Indyk
  • Pierś indyka faszerowana pomidorami i ziołami
0 0
Pierś indyka faszerowana pomidorami i ziołami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierś indyka faszerowana pomidorami i ziołami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Faszerowana pierś indyka czyli rolada z indyka, jest bardzo smaczna i można podawać ją nie tylko na gorąco na obiad, ale również jako domową wędlinę na zimno.
Farsz, który przygotowałam jest kombinacją składników, na które miałam dzisiaj największą ochotę. Do smażenia użyłam oliwy z suszonych pomidorów, robię tak bardzo często, bo to nadaje potrawom dodatkowego intensywniejszego smaku. Zdecydowanie wzmacnia smak suszonych pomidorów. Wykorzystałam również kapary i zioła, które były w oliwnej zalewie. Nie musicie jednak tak robić możecie użyć zwykłej oliwy lub oleju rzepakowego.

Polecam.

Pierś indyka faszerowana – rolada z indyka 

Składniki:

  • 1 pierś z indyka z polędwiczką
  • 1 mały lub 1/2 dużego pęczka natki pietruszki
  • 1 garść listków świeżej bazylii
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 2 duże lub 4 małe pieczarki (pokrojone w plastry)
  • masło klarowane (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Odcinamy polędwicę, kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Pierś rozkładamy na desce i ostrym nożem rozcinamy, tak aby powstał płaski, płat mięsa o równej grubości. Przykrywamy folią spożywczą i tłuczkiem do mięsa rozbijamy, delikatnie aby nie podziurawić. Mięsa powinno być ok. 1,5 raza więcej niż na początku. Starajmy się przekroić je tak aby było uformować je w prostokąt.
  3. Jedną stronę piersi skrapiamy cytryną, doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.
  4. Na 3/4 mięsa (zaczynamy od węższego końca) rozkładamy farsz*, pierś zwijamy w roladę, sznurujemy grubą, bawełnianą nicią. Posypujemy przyprawami.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i łyżkę oliwy z suszonych pomidorów, obsmażamy pierś ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, lub na metalową brytfankę posmarowaną oliwą z suszonych pomidorów.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC. 
  7. Mięso pieczemy ok. 40-50 min. Wyjmujemy i pozostawiamy na 10 min, aby ,,odpoczęło”.

*Farsz:

  1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z pomidorów, przez 5 min podsmażamy czosnek z pieczarkami (nie solimy), od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. W misie malaksera umieścić pokrojoną polędwicę z indyka, natkę pietruszki, bazylię, suszone pomidory razem z kaparami jeśli są w zalewie, sól i pieprz, zimne pieczarki. Miksujemy dokładnie, od czasu do czasu czyścimy ścianki misy, kuchenną łopatką, wszystkie składniki powinny być jednolicie i drobno posiekane.
  3. Farsz wykładamy na przygotowany płat mięsa, zwijamy roladę. Związujemy nicią kuchenną aby mięso się nie rozwinęło.

Podajemy na gorąco z dodatkiem sałaty lub na zimno jako wędliną do kanapek.

Smacznego!!!

(Visited 8 656 times, 10 visits today)

Dorota

Ciasto Drożdżowe z owocami
previous
Ciasto drożdżowe z owocami
next
Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami
Ciasto Drożdżowe z owocami
previous
Ciasto drożdżowe z owocami
next
Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami

8 komentarzy Ukryj

Bardzo spodobał mi się przepis 😉 NApewno pyszota,ja nieco go zmieniłam. Zamiast kaparów dodałam pestki dyni. Pierś na wierzchu posypałam dodatkowo rozmarynem i ugotowałam na parze. Jutro okaże się czy będzie smakowało 😉

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »