• Home
  • Chleb
  • Pieróg Osetyński – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pieróg Osetyński – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieróg Osetyński – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pieróg lub Placek Osetyński, ciasto drożdżowe wypełnione delikatnym farszem ziemniaczano serowym.

Pyszny na ciepło i na zimno. Można podać na kolację, lub jako dodatek do grilla, piwa lub jako pieczywo.
Można odgrzewać w piekarniku, tosterze lub na grillu.

Przekąska kuchni wschodniej. Doskonale się przechowuje, w lodówce.

 


Pieróg Osetyński

Pieróg Osetyński

Składniki na 3 szt.:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C.) 
  • 50 g masło
  • 10 g cukier (1,5 łyżeczki)
  • 7 gr. soli (1 łyżeczka)
  • 7,5 g suchych drożdży (lub 15-20 g świeżych)
Farsz:
  • 200 g gotowanych ziemniaków (gorących)
  • 400 gr sera (200 g Korycińskiego i 200 g mozzarella)
  • 10 g masło
  • sól, pieprz do smaku (w razie potrzeby)
(Visited 587 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Do mleka wsypać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 5-10 min, żeby zaczyn ,,ruszył".

2
Done

Mąkę wymieszać z solą.
Do misy miksera wsypać mąkę i wlać zaczyn, wyrabiać na średnich obrotach miksera. Wlać roztopione masło.
Wyrabiać przez ok. 10 min. na wysokich obrotach, do chwili kiedy ciasto zrobi się gładkie i sprężyste. Nie dodawać mąki nawet kiedy ciasto będzie bardzo klejące, w miarę wyrabiania, stanie się zwarte.
Wyłożyć ciasto na polany olejem blat, szybko zagnieść, uformować kulę.
Włożyć ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą.
Odstawić w sumie na 60 min do wyrastania,
- po 30 min pierwszy raz odkryć ciasto lekko zagnieść nie wyjmując z miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania.
- po kolejnych 20-30 min, odkryć ciasto i zagnieść nie wyjmując z miski. Ponownie odstawić do wyrastania.

3
Done

Po upływie 60 min, ciasto wyjąc na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części.
Z każdego kawałka zwinąć kulkę, przykryć je folią (tą od wyrastania), odłożyć.

Jedną z kulek ciasta formujemy na placek wystarczająco duży, żeby zawiną ć w nim kulkę farszu. Postarajcie się ciasto rozciągać palcami, a nie wałkować, będzie delikatniejsze i ładniej wyrośnie. Można również rozwałkować, jeśli są trudności z rozciąganiem ręcznym.

4
Done

Na każdy placek z ciasta kładziemy kulkę z *farszu, ciasto bardzo dokładnie zlepiamy, lekko posypujemy mąką.
Kładziemy kulę na blacie i delikatnie ją ugniatamy, żeby powstał placek. Staramy się rozprowadzić farsz po całym placku. Ugniatamy palcami, lub brzegiem dłoni (tak jak na filmie). Robimy to delikatnie, żeby ciasto nie popękało.
Powinien powstać 20-23 placek.
W środku placka robimy dziurę w cieście, powinniśmy widzieć farsz (tą dziurą będzie uciekało powietrze i ciasto równo wyrośnie).

5
Done

Piekarnik rozgrzać do 220 st.C.grzałki góra/dół

Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy jeden placek się piecze pozostałe czekają w temperaturze pokojowej.
Pieczemy w
220 st.C. - 10 min.
200 st.C. - 5-6 min.

Zrumieniony placek układamy na kuchennej kratce, smarujemy kawałkiem masła.
Można również przykryć placek, a następnie przykryć go kolejnym gorącym plackiem, powstanie a'la tort.

Ja lubię kroić placki natychmiast po wyjęciu, pojedynczo.

6
Done

*Farsz:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Rozgniatamy na bardzo gładką masę.
Sery Koryciński ścieramy na grubej tarce, mozarellę rwiemy palcami na drobne kawałki.

Do gorących ziemniaków dodajemy sery, odrobinę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy.
Farsz dzielimy na 3 lub 2 części, w zależności oo tego ile placków zrobimy. Polecam 3 części.

Kulki farszu odstawiamy. Można farsz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

7
Done

Dorota

Sernik z Rabarbarem
previous
Sernik z Rabarbarem i Mascarpone
Pulpeciki w Sosie Koperkowym
next
Klopsiki w Sosie Koperkowym – przepis z filmem
Sernik z Rabarbarem
previous
Sernik z Rabarbarem i Mascarpone
Pulpeciki w Sosie Koperkowym
next
Klopsiki w Sosie Koperkowym – przepis z filmem

4 komentarze Ukryj

Placek z farszem ziemniaczano-serowym jest naprawdę smaczny. Jakoś wcześniej pierogi osetyńskie miałam okazję jeść zawsze z farszem mięsnym, a taka wersja jest równie smaczna, jak nie lepsza!

Przypuszczam, że w różnych domach robi się bardzo różne farsze, jak to zawsze z takimi regionalnymi przysmakami. Z mięsem też może być pyszny, muszę spróbować 🙂

rewelacja!!! do farszu dodałam pokrojony boczek i cebulkę, a na górę zamiast masła sypnęłam serem i tak upiekłam. PYCHA

Pozostaw odpowiedź Delektujemy Anuluj pisanie odpowiedzi