0 0
Piernik Przekładany – Najłatwiejszy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piernik Przekładany – Najłatwiejszy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Oto, najłatwiejszy przepis na piernik jaki robiłam. Jest wilgotny i miękki, pięknie pachnie a smak przyprawy piernikowej jest intensywny.
Użyjcie do pierników dobrej jakości przyprawy korzennej, najlepiej domowej przyprawy do pierników z tego przepisu , ma to wielkie znaczenie.
Jeśli będziecie piec piernik tak jak ja w dwóch mniejszych foremkach, czas pieczenia to ok. 35 min. Jeśli postanowicie użyć jednej większej formy pieczenie wydłuży się do ok. 45-50 min. Przed wyjęciem koniecznie wkłujcie w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie czysty, to znak, że piernik jest gotowy.
Polecam.
Domowe Pierniczki




Piernik Przekładany Dżemem

Składniki na piernik przekładany:

  • 140 gr masła

  • 1 szklanka cukru

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka mleka (2%)

  • 3 czubate łyżki kakao

  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej)

  • 1/2 szklanki dżemu z czarnych porzeczek

  • 2 jajka (L)

Do przełożenia piernika:

  • 300 ml. dżemu porzeczkowego

  • 1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania piernika:

  1. dużym, szerokim garnku (ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać przyprawę piernikową i dżem porzeczkowy, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez chwilę do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw.

  2. Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao (UWAGA masa się spieni tak powinno być)następnie wlać mleko i ,,rozbełtane” jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi.

  3. Do masy wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.

  4. Ciasto przelać do foremek, u mnie 2 jednorazowe keksówki.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 35 min, do ,,suchego patyczka”.

  6. Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie na kuchennej kratce.

  7. Wyjąć z foremek, przekroić wzdłuż na dwie części.

  8. Na spodnią część ciasta wyłożyć tężejący dżem*, przykryć drogą częścią i odstawić na ok. 1,5 h do całkowitego stężenia.

  9. Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

*Przygotowanie galaretki z dżemu:

  1. W garnuszku rozgrzać dżem, wsypać galaretkę w proszku. Mieszać cały czas podgrzewając na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Zdjąć z ognia, zamieszać dokładnie. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia na ok. 1,5 h.

  2. Dżem powinien być gęsty aby nie spływać z ciasta, ale nie może całkowicie zgęstnieć przed przełożeniem ciasta.

Smacznego.

 

 

 

(Visited 4 181 times, 1 visits today)

Dorota

Śledzie Miodowe
previous
Śledzie Musztardowo-Miodowe
Barszcz Czerwony Wigilijny
next
Barszcz Czerwony Wigilijny
Śledzie Miodowe
previous
Śledzie Musztardowo-Miodowe
Barszcz Czerwony Wigilijny
next
Barszcz Czerwony Wigilijny

9 komentarzy Ukryj

Ja także podpisuję się pod komentarzem Katarzyny, wszystko wychodzi rewelacyjnie, a wiele potraw weszło do naszego codziennego menu 🙂

Teraz szykuję się do upieczenia piernika, planuję dodać do niego kawałki czekolady i przełożyć marmoladą różaną (mam nadzieję, że nie przedobrzę;), stąd moje pytanie- kiedy mogę upiec piernik, żeby spokojnie doczekał Wigilii?

Pozdrawiam serdecznie,

Karolina.

Dzięki wielkie Karolino 🙂
Piernik można spokojnie upiec 2-3 dni wcześniej czyli np w niedzielę, przełożyć marmoladą, bardzo dokładnie wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Będzie wilgotny i chyba nawet lepszy niż w dniu pieczenia 🙂 Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zrobię. Obowiązkową pozycją na naszym wigilijnym stole są śledzie we francuskim sosie musztardowym- oczywiście według przepisu z bloga, są fantastyczne, wszyscy je uwielbiają i zajadają przy każdej okazji 🙂

Pozdrawiam,

Oooo to widzę że upodobania mamy podobne. My również bardzo lubimy śledzia w sosie francuskim. Produkty już mam a w niedzielę marynuję 🙂 Karolino, wesołych i pysznych Świąt życzę 😀

Wlasnie wyjelam z piekarnika. Wyrosl ladnie ale mocno popekal :-(. Nie wiem dlaczego…
Blagam o pomoc bo szykuje sie do zrobienia tego piernika na Swieta. To byla proba :-).
Dlaczego tak popekal??

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »