Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zrobiłam je z ciasta na pizzę i domowego masła czosnkowego. Zjadłam już całą masę pysznych, cieplutkich kromek, pachnących czosnkiem i pietruszką.
Polecam, nie ma nic lepszego 🙂
Domowe pieczywo czosnkowe
Składniki na 4-5 cienkich chlebków czosnkowych:
Ciasto:
Składniki:
25 g świeżych drożdży
1, 5 szklanki ciepłej wody (niegorącej zabiłaby drożdże)
3, 5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
1, 5 łyżeczki soli
Przygotowanie zaczynu ze świeżych drożdży:
W szklanym naczyniu łączymy,drożdże, ½ szklanki ciepłej wody, 1/3 szklanki mąki, cukier.
- Dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
- W misie miksera łączymy pozostałą mąkę, wodę, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przy pomocy haka ok.5 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę, wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
- Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (aby je odgazować). Wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części (lub więcej). Każdy kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem czosnkowym (ja miałam zimne masło i rozłożyłam równomiernie na cieście, wiórki z masła). Placek zwijamy w rulon, zlepiamy brzegi.
- Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-17 min w piekarniku nagrzanym do 220 oC. Ciasto powinno być lekko rumiane.
Wyjmujemy z piekarnika, pokroimy na średniej grubości kromki i od razu podajemy.
Masło czosnkowe:
- 150 g bardzo miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 pęczka natki pietruszki (drobniutko posiekanego)
- W szklanym naczyniu umieścić wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Przechowywać w lodówce do 4 dni.
Smacznego!!!
4 komentarze Ukryj
Mmm… już czuję smak tych kromek 🙂
pyszności, też lubię pieczywo czosnkowe ale zazwyczaj kupuję je w sklepie:)
ooo muszę zrobić na najbliższego grilla 😀 Uwielbiam pieczywo czosnkowe 😛
pyszota super przepis polecam