Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeśli zastanawiacie się co zrobić na szybki obiad to polecam to pyszne i bardzo łatwe do przygotowania Pęczotto Grzybami. Pęczotto jak sama nazwa zwkazuje przygtowane jest z kaszy pęczak, ale można je zrobić w wersji kaszotto czyli z kaszą gryczaną lub jęczmienną.
Jeśli pęczotto będą jadły dzieci to można zrezygnować z dodawania białego wina i zastąpić je bulionem warzywnym. Do przygotowania kaszotta nie polecam używania wody, bo potrawa będzie mdła, to bulion nadaje jej głęboki smak. dzięki wywarowi z warzyw potrawa jest pyszna i aromatyczna.
Najsmaczniejsze jest kaszotto świeże, zaraz po ugotowaniu, ale jeśli zostanie Wam po obiedzie porcja, można ją odgrzać w kuchence mikrofalowej lub na patelni na kilku łyżkach gorącego bulionu lub odsmażone na maśle. Odsmażamy na maleńkim ogniu pod przykryciem prze 3-4 min.
Smacznego 🙂

Pęczotto z Grzybami
Składniki dla 2 osób:
- 200 g pęczaku
- 200 g świeżyć lub mrożonych grzybów ( u mnie podgrzybki)
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju
- 1/4 szklanki wytrawnego wina białego (opcjonalnie)
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sólo i pieprz do smaku
- 0,5 szklanki startego Parmezanu
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania pęczotta z grzybami:
Grzyby jeśli mrożone rozmrozić i pokroić na średnie kawałki, jeśli nie rozmrażamy to połamać
na średnie kawałki. Odstawić.
Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku lub dużej głębokiej patelni roztopić masło i olej, wrzucić szalotkę i czosnek zamieszać, chwilę podsmażyć, wszystko na średnim ogniu, żeby nie spalić czosnku.
Kiedy szalotka zmięknie dodać grzyby, zamieszać i pod przykryciem dusić ok. 10 min. na małym ogniu.
Pęczak dokładnie wypłukać.
Kaszę wrzucić na patelnię z grzybami i obsmażyć przez 5 min., wlać wino i na dużym ogniu odparować mieszając.
Następnie wlewamy po ok. 0,5 szklanki bulionu i na średnim ogniu gotujemy, mieszając od czasu
do czasu. Kolejną porcję bulionu dolewamy kiedy poprzednia wyparuje. Po wlaniu ostatniej porcji bulionu przykrywamy patelnię i na maleńkim ogniu dusimy 10 min. Odkrywamy patelnię i mieszamy dokładnie, powinniśmy otrzymać gęstą potrawkę z kaszy. Podajemy pietruszkę i starty ser, mieszamy i podajemy.
Smacznego 🙂
3 komentarze Ukryj
Pycha
Wygląd że jest proste i do tego ładne.Dzieki.
Kaszotto z dodatkiem białego wina nie zawiera w sobie alkoholu, który odparowuje w czasie gotowania – dzieci też mogą jeść taką potrawę. Wino dodaje się dla smaku.