0 0
Pavlova – Królowa Beza

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pavlova – Królowa Beza

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Anna Pavlova zwiewna i delikatna, lekka i niezwykła, była przecież baletnicą.

Cudownie jest być inspiracją do stworzenia wyjątkowego deseru, pysznego jak beza z bitą śmietaną i owocami.

Pavlovę robię nieco inaczej niż bezy na tort z malinami. Nigdy nie suszę jej tak długi jak innych, piany jest znacznie więcej, więc w środku zawsze tworzy się mięciusieńka pianka otoczona delikatną kruchą beza.

Z pewnością w czasie nakładania na bezę piany zacznie ona pękać, nie przejmujcie się tym wcale, tylko popękana beza naprawdę wygląda i smakuje jak domowa.

Polecam ze wszystkimi owocami lata 🙂

 

pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis

 

Pavlova z Truskawkami

Składniki:

  • 5 białek z małych jajek (S) 

  • 1 szklanka drobnego cukru 

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 250 ml śmietany kremówki 36%

  • 1/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do oprószenia Pavlovej

  • 250 g truskawek, lub maliny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 110 st.C. z termoobiegiem.

Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na niej kółko wielkości 18 cm.

Białka włożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i zacząć miksować końcówką do ubijania piany. Na początku na średnich obrotach, kiedy z białek zacznie tworzyć się piana wsypać łyżkę cukru i zwiększyć obroty do szybkich. Stopniowo dodawać cukier po 2 łyżki cały czas miksując. Kolejny cukier dodać dopiero, kiedy wcześniejszy całkowicie się rozpuści. Miksowanie powinno zająć nam ok 7-8 min. Otrzymamy sztywną, lśniącą pianę. Na konie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy chwilę aby całkowicie zmieszała się z pianą. Następnie sok z cytryny i miksujemy jeszcze ok. 10 sec. Wyłączamy mikser, wyjmując końcówkę powinniśmy czuć delikatny opór a piana powinna być bardzo sztywna.

Przy pomocy kuchennej łopatki wyłożyć pianę na  przygotowany papier.  Uformować na kształt  koła,  zrobić delikatnie wgłębienie na środku. 

Bezy pieczemy w 110 st. przez 60 – 70 min.

Studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie bitej śmietany:

Bitą śmietanę i miskę w której będziemy ją ubijać w stawić do zamrażalnika na 10 min.

Wyjąć, wlać śmietanę do miski i zacząć ubijać na średnich obrotach miksera. Po ok. 2 min wsypać cukier puder i zwiększyć obroty do maksimum. Ubijać do chwili kiedy na śmietanie zaczną tworzyć się wzory od końcówki miksera. Natychmiast skończyć miksowanie.

Bitą śmietanę przełożyć na bezę w miejsce wgłębiania, udekorować truskawkami, lekko posypać cukrem pudrem.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego.

 

 

  • pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis
  • pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis
  • pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis
  • pavlova, pavlova przepis, anna pavlova, beza, beza przepis, jak zrobić bezę, sokoły, sokoły przepis, ciasto, ciasto przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia przepis

 

 

(Visited 4 668 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto najprostsze z jagodami
Sloppy Joe
next
Domowe Burgery inaczej – czyli Sloppy Joe
previous
Ciasto najprostsze z jagodami
Sloppy Joe
next
Domowe Burgery inaczej – czyli Sloppy Joe

6 komentarzy Ukryj

Jedna beza z 10 jajek powinna mieć ok 25-28 cm, najlepiej suszyć ją 90-120 min. Trzeba dodatkowo sprawdzać, co jakiś czas otwierać piekarnik i delikatnie dotykać bezę palcem, kiedy wierzch zrobi się twardy, a beza jest ładnie wyrośnięta to jest ten moment kiedy powinna być odpowiednia na Pavlovą (beza dłużej suszona opada, taka np. na tort powinna być mocniej wysuszona)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »