0 0
Pasztet z Kurcząt

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
1 duży kurczak świeży u mnie Kurczak Zagrodowy
2 szt. marchewki
2 szt. pietruszki
1 mały seler
1 mały por
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczce soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
1/2 pęczka natki pietruszki
na posypkę do kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryczki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 duży ząbek czosnku

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pasztet z Kurcząt

Pyszny i delikatny pasztet z kurcząt. Idealna domowa wędlina dla całej rodziny.

  • 5 porcje
  • Średni

Składniki

  • na posypkę do kurczaka

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na delikatny i puszysty PASZTET z Kurczaka.

Jeden z moich ulubionych pasztetów. Robi się go bardzo łatwo i szybko (jak na pasztet). Przyprawiam mięso i zostawiam na noc qw lodówce, następnie piekę i mielę. Pasztet można przyprawić delikatnie lub nieco mocniej.

Pasztet po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić.

Dodatki

Do pasztetu doskonałym dodatkiem będzie Sos Tatarski który znajdziecie tutaj👆
Ćwikła domowa, pyszna i niezwykle łatwa do zrobienia. Przepisy na domową ćwikłę znajdziecie tutaj 👆

 

  • Pasztet z Kurcząt
  • Pasztet z Kurcząt
  • Pasztet z Kurcząt
(Visited 3 501 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kurczaka

Wszystkie składniki posypki połączyć i wymieszać, czosnek rozgnieść wcześniej.

2
Done

Kurczaka umyć, osuszyć. Dokładnie obtoczyć go w przyprawach.
Odłożyć na 2-3 g. w chłodne miejsce, ale najlepiej zostawić na noc w lodówce.

3
Done

Warzywa umyć, obrać, pokroić na duże kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Przygotować rękaw do pieczenia, umieścić w nim kurczaka i warzywa, włożyć łyżeczkę masła. Zawiązać rękaw, naciąć rękaw tak, żeby powstały maleńkie dziurki (ok.4-5)
Kurczaka piec ok. 50 min, zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

4
Done

Zimnego kurczaka obrać z mięsa, warzywa zachować, sos z pieczenia również.
Kurczaka, warzywa, natkę pietruszki, sos pieczeniowy dokładnie zmielić w maszynce do mięsa (2x) lub w malakserze, ja mieliłam w malakserze.
Na koniec wymieszać masę z sosem z pieczenia i łyżką masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką startą na drobniutkiej tarce. Spróbować i jeśli trzeba doprawić więcej.

5
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Przygotować 2 foremki keksowe posmarowane masłem i oprószone tartą bułką.

6
Done

Pasztety piec 30-40 min do suchego patyczka.
Studzić na kuchennej kratce.
Przechowywać w lodówce.

7
Done

Dorota

Ciasto Drożdżowe
previous
Tradycyjna Babka Drożdżowa – film
Bułki Ciabatty
next
Chrupiące Ciabatty – przepis z filmem
Ciasto Drożdżowe
previous
Tradycyjna Babka Drożdżowa – film
Bułki Ciabatty
next
Chrupiące Ciabatty – przepis z filmem

6 komentarzy Ukryj

Najlepszy pasztet jaki jadłam do tej pory! Od dziś mój numer jeden….. Super że Pani może się dzielić z innymi ,naprawdę wielki talent!

Pasztet wyszedł mi obłędny 🙂 Sam kurczak po upieczeniu zachwycał i zachęcał do zjedzenia. Całość podzieliłam na części i pomroziłam. Lubię takie przepisy bo pozwala mi to zaoszczędzić czas i mam pyszny pasztet do odmrożenia. Następnym razem do pasztetu dodam dodatki np. pieczarki, suszone pomidory. Pani Doroto – dziękuję !!!

Ten pasztet stał się moim domowym przebojem 😊. Dodaję koperku do pieczenia i wychodzi prawdziwe cudo. Muszę pilnować bo rodzina rzuca się na jeszcze gorący. Dziękuję za ten przepis.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »