0 0
Paszteciki z kapustą i grzybami – kruche

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Paszteciki z kapustą i grzybami – kruche

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami, idealny dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego. Postne, tak jak nakazuje tradycja.

Można przygotować je wcześniej i przed pieczeniem zamrozić. Najsmaczniejsze są podawane na ciepło.

Polecam 🙂

 

paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy

 

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na kruche paszteciki:

  • 100 gr zimnego masła
  • 170 gr mąki krupczatki
  • 30 gr mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko (białko zachowujemy do smarowania pasztecików)
  • 3-4 łyżki lodowatej wody 

Farsz do pasztecików:

  • 500 gr kapusty kiszonej
  • 300 gr pieczarek
  • 1 średnia biała cebula
  • 100 gr suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • ok. 1/2 szklanki wrzątku do namoczenia grzybów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kruchych pasztecików:

Mąkę krupczatkę, ziemniaczaną i  proszek do pieczenia wymieszać razem.

W misce lub misie malaksera połączyć mąki, masło pokrojone w kostkę, żółtko. Dokładnie posiekać. Pod koniec wlać wodę i siekać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 h.

Przygotowanie farszu:

Suszone grzyby włożyć do szklanej miski, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do namoczenia
na ok. 30 min. Następnie grzyby wyjąć, drobno posiekać. Wodę zachowujemy.

Kapustę dokładnie posiekać. Odstawić.

Pieczarki, umyć jeśli są młode posiekać drobno. Ze starszych grzybów zdjąć skórkę z kapelusz, posiekać.

Cebulę obrać i drobniutko posiekać w kostkę.

Na dużej patelni lub w płaskim, szerokim garnku rozgrzać ok. 2 łyżek oleju podsmażyć cebulę,
aby lekko się zeszkliła. Wrzucić do niej pieczarki, zamieszać i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 min, mieszać. Następnie na patelnię wrzucić posiekaną kapustę i grzyby, wlewamy ok. 1/3 wody
z moczenia grzyļów, lekko oprószamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Na dużym ogniu,
bez przykrycia smażymy ok. 5 min, często mieszamy. Kiedy płyn odparuje dolewamy pozostałą wodę
z grzybów (przecedzamy przez gęste sitko lub gazę, aby nieczystości nie dostały się do farszu). Zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy ok. 20-25 min. Mieszamy od czasu do czasu. farsz powinien ciemnieć i pięknie pachnieć. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 10 min często mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wałkujemy na prostokąt, który dzielimy
na 12 lub więcej mniejszych prostokątów. U mnie z podanych składników wyszło 12 pasztecików.

Na środku każdego z prostokątów kładziemy 2-3 łyżeczki farszu, zwijamy ciasto tak żeby powstał rulon. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem. Wstawiamy
do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. 

Pieczemy 20-25 min do zrumienienia. Wyjmujemy i chwilę zostawiamy na blasze do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe lub możemy całkowicie wystudzić.

Pyszny dodatek do barszczu wigilijnego.

Smacznego.

 

  • Paszteciki z Kapusyą i Grzybami
  • paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy

 

Więcej przepisów na paszteciki znajdziecie tutaj:

Paszteciki z Ciasta Francuskiego

 

 

Przepis na Barszcz Czerwony wigilijny znajdziecie tutaj:

Barszcz Wigiliijny na zakwasie

(Visited 9 507 times, 1 visits today)

Dorota

Boczniaki Przepis
previous
Kotlety z Boczniaków – Błyskawiczne
Pieczony Łosoś
next
Łosoś Pieczony Musztardowo–Miodowy
Boczniaki Przepis
previous
Kotlety z Boczniaków – Błyskawiczne
Pieczony Łosoś
next
Łosoś Pieczony Musztardowo–Miodowy

8 komentarzy Ukryj

Ja odgrzewałabym w 180 st.C. i trzeba sprawdzać, ok. 7-10 min. Proszę sprawdzać w trakcie podpiekania, po ok. 5 min już sprawdzamy czy są dobre. Czas odgrzewania zależy od wielkości.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »