0 0
Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem i mozarellą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem i mozarellą

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonały dodatek do zup, ale i jako samodzielne danie na przykład na lunch. Te paszteciki zrobicie w ok. 35 min razem z pieczeniam.

Najlepiej odgrzewa się je na lekko posmarowanej olejem patelni, na maleńkim ogniu pod przykryciem. Wystarczy 7-8 min i paszteciki są ciepłe.

Mój mąż zabiera je do pracy z dodatkiem sałaty z pomidorów i rukoli.

Wyglądają i smakują fantastycznie. Moje ulubione.

Gorąco polecam 🙂

 

paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem

 

Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem i mozzarellą

Składniki na 5 – 6 pasztecików:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • ok. 300 g świeżego filetu z łososia 
  • 2 kulki sera mozzarella 
  • sól i świeżo mielony pieprz 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. 

Łososia umyć, odciąć skórę. Pokroić na średniej grubości plastry.

Mozzarellę odcedzić, pokroić na cienkie plasterki (nie powinny być bardzo cienkie, liczymy
2 plasterki na jeden pasztecik).

Ciasto francuskie rozłożyć płasko na desce. Podzielić na 10 – 12 kwadratów. Na jeden pasztecik przypadną 2 kawałki ciasta. Na jednym z kwadratów położyć dwa plastry sera mozzarella i kawałek łososia, posolić i oprószyć pieprzem.

Drugi kawałek ciasta naciąć w środku ostrym nożem robiąc kratkę. Naciętym kawałkiem przykryć kawałek z nadzieniem. Aby dokładnie zlepić dwa kawałki ciasta użyć widelca, dokładnie przyciskając nim brzegi.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 11-13 min do ładnego zrumienienia.

Wyjmujemy i od razu podajemy.
Doskonały dodatek do bulionu lub z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.

Smacznego 🙂

 

  • paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy
  • paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy
  • paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy

 

 

(Visited 6 087 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Francuska Tarta z Porem i Łososiem
next
Gofry Belgijskie – drożdżowe
previous
Francuska Tarta z Porem i Łososiem
next
Gofry Belgijskie – drożdżowe

5 komentarzy Ukryj

Wypróbowałam przepis, wyszło super. Ciągnący ser i smakowity łosoś to udane połączenie. Super jako ciepła przystawka. Ja zawsze smaruje “francuzy” białkiem i posypuje sezamem, fajnie się wtedy ciasto rumieni:)
Dziękuję za przepis

Z łososiem najlepiej współgra świeży lub mrożony koperek, ew odrobinę świeżej bazylii. Rozmaryn nie pasuje do ryb, doskonały jest do ziemniaków i ew mięsa wieprzowego,

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »