0 0
PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Lubicie prace ręczne? Jeśli tak, to te paszteciki na pewno polubicie. Są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania, ale jest przy nich trochę ,,dłubaniny”.

Paszteciki z ciasta francuskiego robię dość często bo są świetnym dodatkiem do czystego bulionu lub czerwonego barszczu. Nadzienie można zrobić takie jak lubicie najbardziej, ja najczęściej robię farsz z pieczarek lub czerwonej cebuli.

Polecam.

 

 

Paszteciki francuskie z pieczarkami 

Składniki:

  • 400 gr ciasta francuskiego
  • 300 gr pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • Oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyć, kapelusze obrać ze skóry (młodych białych grzybów nie trzeba obierać), pokroić w plasterki. Odłożyć
  2. Cebulę posiekać drobno. Ostawić.
  3. W garnku rozgrzać łīżkę oliwy lub klarowanego masła, wrzucić grzyby i na dużym ogniu smażyć do chwili kiedy sok całkowicie wyparuje. Dodać trochę masła i wrzucić cebulę, zamieszać i całość dusić prze ok. 7-8 min na średnim ogniu. Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Zamieszać, zdjąć z ognia, odstawić.
  4. Ciasto francuskie (mrożone najpierw rozmrozić) rozłożyć na stolnicy i lekko rozwałkować.
  5. Okrągłą foremką do ciastek lub szklanką wycinać koła. Następnie w co drugim i trzecim kółku mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać środki. Na każdy pełny krążek ciasta powinniśmy otrzymać dwa z dziurą. Paszteciki składają się z trzech warstw ciasta.
  6. Każdą warstwę ciasta nakłuwamy widelcem (tak jak na zdjęciu), następnie składamy, na pełne kółko kładziemy dwie warstwy z wyciętym środkiem, lekko przyciskamy a wierzch smarujemy białkiem.
  7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 oC przez 10-12 min, do chwili kiedy ciasto się zrumieni i wyrośnie.
  8. Wyjmujemy z piekarnika, napełniamy farszem z pieczarek i pieczemy jeszcze ok. 5 -7 min.

Podajemy gorące z filiżanką czerwonego barszczu lub rosołu.

Smacznego.

(Visited 1 841 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Walentynkowe Ciastka Cytrynowe
next
Ciasto drożdżowe z czekoladą i skórkami cytrusów
previous
Walentynkowe Ciastka Cytrynowe
next
Ciasto drożdżowe z czekoladą i skórkami cytrusów

8 komentarzy Ukryj

Powoli zaczynam myslec o Swietach i zagladnelam do Ciebie po inspiracje :-). Tyle dobrych rzeczy!! Na dodatek uwielbiam Twoje szczegolowe tlumaczenie i zdjecia, ktore sa bardzo pomocne dla takich jak ja.

Gina, ja też już jestem myślami i przepisami w świętach. Lada chwila zacznę zamieszczać nowe świąteczne pomysły. Pozdrawiam gorąco 😀

Chciałabym podać takie paszteciki z barszczem, czy mogę przygotować wcześniej farsz i podpiec miseczki np rano i zostawić w temp. pokojowej a potem tuż przed podaniem włożyć farsz i podpiec te 5-7 minut? Dziękuję i pozdrawiam.

Pani Agnieszko, proszę spróbować chociaż ciasto francuskie takie jakie kupujemy gotowe nie najlepiej wychodzi odgrzewane. Ja przygotowuję ciasto, ale go nie piekę, następnie wkładam do lodówki i piekę już przed samym podaniem.
Farsz oczywiście można przygotwać wcześniej z tym nie ma problemów.

Dziękuję za szybką odpowiedź, myślę, że to dobra opcja. Takie przyjęcia gdzie trzeba być i kucharką, i gospodynią wieczoru są zawsze stresujące. Kiedyś wystarczył rosół, upieczony schab i podgrzany przed podaniem oraz ziemniaki i surówka, teraz nie jest już tak łatwo, każdy spodziewa się serwisu jak w super restauracji i zabawiania jak w kabarecie, no i żeby Pani domu była pachnąca i urocza.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »