Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przygotowanie tej pasty wymaga dużo cierpliwości, czyszczenie maleńkich wędzonych szprotek jest pracochłonne, ale smak, jak dla mnie wynagradza tę ,,dłubaninę”. Polecam na wieczorną przekąskę.
Pasta ze szprotek
Składniki:
- 220 g wędzonych szprotek
- 2 łyżeczki majonezu ,,Kieleckiego”
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1/2 pęczka koperku
- Sól i pieprz
- 1/2 cytryny
- Kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Szprotki czyścimy bardzo dokładnie, z głów, ogonów i kręgosłupa, zdejmujemy skórę.
- Czyste ryby wkładamy do szklanego naczynia i rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, śmietanę i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Podajemy na świeżym białym lub ciemnych pieczywie z kawałkiem pomidora i skropioną cytryną.
Smacznego!
(Visited 2 145 times, 1 visits today)
4 komentarze Ukryj
uwielbiam szprotki! świetny pomysł na pastę
pysznie :)))
pychotka, właśnie jem
Super!!! bardzo się cieszę 😀