Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wyobraźcie sobie, że wchodzicie do sklepu gdzie roznosi się niesamowity, cudowny zapach wędzonych ryb. Wszystko pachnie fantastycznie, świeżo i niesamowicie kusząco, no i wyobraźcie sobie jeszcze, że jesteście niesamowicie głodni 🙂 Tak to wszystko było dzisiaj moim udziałem.
Kupiłam oczywiście największą wędzoną makrelę jaka była w sklepie, w domu zrobiłam z niej szybką i fantastyczną pastę do kanapek. Pasta jest najsmaczniejsza z ciemnym pełnoziarnistym chlebem przybrana malinowym pomidorem. Polecam Wam gorąco to proste i pyszne danie.
Pasta z Makreli
Składniki na pastę:
- 1 duża makrela wędzona
- 1 mała cebula czerwona
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania pasty z makreli:
Makrelę oczyścić ze skóry i ości. Mięso ryby włożyć do miski. Odstawić.
Majonez połączyć ze śmietaną, wymieszać, odstawić.
Czerwoną cebulę posiekać w drobniutką kostkę, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na ok. 5 min.
Do makreli dodać wszystkie składniki: szczypiorek, koperek, pieprz, cebulę i majonez, dokładanie wymieszać. Podawać.
Przechowywać e lodówce.
Smacznego 🙂
2 komentarze Ukryj
uwielbiam wszelakie pasty z makreli
Pasta przepyszna!goraco polecam ten przepis!