Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i niezwykle proste do przygotowania, chlebki ze świeżym rozmarynem. Są idealne jako przystawka do piwa lub wina, dodatek do grilla albo szybka, ciepła przekąska.
Przepis znaleziony u Jamiego Olivera i trochę zmodyfikowany.
Jeżeli nie uda się Wam kupić gotowej *mąki samorosnącej bez problemu przygotujecie ją sami (przepis niżej).
Polecam.
Płaskie Chlebki z Rozmarynem
Składniki:
- 150 gr mąki pszennej *samorosnącej
- 150 gr. jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W misce łączymy wszystkie składniki, mieszamy łyżką. Następnie wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy, tylko do dokładnego, połączenia składników. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 30 min.
Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat dzielimy na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.
Z każdej części formujemy niewielki placuszek, 2 nacinamy w środku nożem (nie przecinając brzegów).
Rozgrzewamy patelnię grillową, na gorącą kładziemy chlebki i smażymy do chwili, kiedy pojawią się ciemne prążki (ok. 5 min, ale czas zależy od grubości ciasta). Przy pomocy szczypiec przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy.
Gotowe chlebki układamy na desce.
Na talerzyk wlewamy oliwę z oliwek i szczyptę soli morskiej.
Podajemy ciepłe.
Smacznego.
* mąka samorosnąca: 150 gr mąki pszennej + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – dokładnie wymieszać.
7 komentarzy Ukryj
jakie fajne rewelacja, zapisuję przepis:d
Rewelacja tylko szkoda, że nie da się wydrukować przepisu, ale i tak sobie rezerwuje
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
uwielbiam 🙂
Toż to prawie proziaki! Na patelni grillowej jeszcze nie robiłem – bardzo fajnie prążkowane Ci wyszły :).
O rany ! to zdecydowanie coś dla mnie! z pewnością wypróbuję :>
Super przekąska! Na pewno wypróbuje, zwlaszcza, ze uwielbiam przepisy Jamiego 😉
Pozdrawiam 🙂