• Home
  • Ciastka
  • Palmiery Cynamonowe – Błyskawiczne Ciasteczka Francuskie
0 0
Palmiery Cynamonowe – Błyskawiczne Ciasteczka Francuskie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Palmiery Cynamonowe – Błyskawiczne Ciasteczka Francuskie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i błyskawiczne Palmiery z ciasta francuskiego i cynamonowego nadzienia. Ciasteczka są aromatyczne i mają ciągnące nadzienie. Idealny deser i dodatek do kawy.

Można przygotować je wcześniej, ciasto francuskie oprószyć cynamonowym, zwinąć i włożyć do lodówki na całą noc, na 30 min przed podaniem wyjąć pokroić w plastry,
upiec i podawać delikatnie ciepłe. Takie ciasteczka są absolutnie pyszne.

Polecam 🙂

palmiry-przepis

Palmiery Cynamonowe

Składaniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (im większe tym lepsze)
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cynamonu

Sposób przygotowania Palmierów:

Cukier, cukier wanilinowy i cynamon umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Ciasto francuskie rozwinąć (mrożone rozmrozić).

Całą powierzchnię ciasta równo posypać mieszanką cukru z cynamonem. Jeden z brzegów zwinąć do połowy, następnie drugi koniec zwinąć do połowy, powinny powstać dwa połączone rulony. Ciasto zawinąć w papier lub folię i włożyć do lodówki na 30-40 min.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.

Ciasto wyjąć z lodówki, bardzo ostrym nożem pokroić na średniej grubości plasterki (ok. 5 cm.).

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 12 – 15 min do zrumienienia.
Wyjąć odstawić na 5 min do przestygnięcia, następnie delikatnie zdjąć ciasta z blachy.

Najsmaczniejsze są ok. 30 min po upieczeniu, ale i następnego dnia są również pyszne.

Smacznego 🙂

ciastka-francuskie
  • ciasto-francuskie
  • ciasteczka-z-cynamonem
  • ciastka-przepis

 

(Visited 3 626 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Zabawa Smakami – Recenzja książki Grzegorza Łapanowskiego Wzór na Smak
Co na Obiad
next
Weekendowe Menu nr. 4
previous
Zabawa Smakami – Recenzja książki Grzegorza Łapanowskiego Wzór na Smak
Co na Obiad
next
Weekendowe Menu nr. 4

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »