Składniki
-
2 Jajka
-
1 łyżka mleka
-
1/2 małego pomidora
-
1/4 czerwonej papryki
-
1 łyżka posiekanego grubego szczypiorku
-
3 listki bazylii
-
sól i pieprz
-
oliwa lub masło klarowane
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Na lekkie śniadanie nie ma jak omlet z warzywami. Jest pyszny, kolorowy i sycący, same korzyści.
Do omletu można dodać dowolne ulubione warzywa. całość smaży się krótko więc warzywa pozostają chrupiące i nie tracą koloru a to dodatkowy atut tego dania 🙂
Polecam.
Przepisy na Śniadania
KuchniaDoroty TV
(Visited 112 036 times, 1 visits today)
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, na gorący tłuszcz wylać mieszankę jajek i warzyw. Smażyć przez ok.3 min, do chwili kiedy brzegi omletu zaczną odstawać od patelni. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 min. |
3
Done
|
15 komentarzy Ukryj
cudowny omlet! muszę zrobić podobny na jutrzejsze śniadanie 🙂
Super, ja też taki zrobię 😀
świetne:) wygląda na bardzo smaczny:)
za co odpowiada mleko ? 🙂
Za delikatność i puszystość 🙂
Mi sie przykleił na środku patelni i nie dalo sie przewrucic cale sie rozlecialo
A dałaś tłuszcz, masło lub odrobinę oliwy? Przewracamy na druga stronę dopiero kiedy odchodzi od patelni podobnie jak naleśniki. Jajka muszą się ściąć i wtedy nie przywiera i ładnie się przewraca.
ile kalorii może mieć taki omlet ? 🙂
Przykro mi nie wiem, ale podobne widziałam w książkach z dietetycznym menu, więc sądzę, że jest stosunkowo mało kaloryczny 🙂
a jesli chciałabym z mąką??:)
To dodaj 1 łyżeczkę mąki, nie za dużo bo im więcej tym omlet będzie twardszy 🙂
BARDZO DOBRY PRZEPIS. JEST W NIM WSZYSTKO CO LUBIE .
Mozna wcale nie dawać mleka?
MOżna, ale mleko powoduje, że omlet jest bardziej puszysty.
Pyszny omlet 🙂
Szkoda że i mnie nie chciał sie w całości przewrócić.