0 0
Najlepsze ciasto piaskowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najlepsze ciasto piaskowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Z moich obserwacji wynika, że ludzie dzielą się na dwie grupy, wyznawców ciasta piaskowego i wyznawców drożdżowego (do tych należę ja). Oczywiście bardzo lubię piaskowe, ale żebym mając do wyboru pączka i kawałek piaskowego nie wybrała pączka, oooo to się po mnie nie pokarze.
Moja Babcia piekła drożdżowe, mama piekła i ja piekę kiedy tylko mogę, taka jest nasza rodzinna tradycja. Ale jakiś czas temu pomyślałam, że może czasami pomyślę o innych i upiekę piaskowe.

Ciasto nie jest bardzo suche i sypkie, dzięki dodatkowi mąki pszennej, skórka cytrynowa nadaje mu bardzo przyjemny smak. Polecam wszystkim, wyznawcom drożdżowego również:)

ciasto piaskowe, ciasto piaskowe przepis, ciasto, ciasto przepis

Ciasto Piaskowe

Składniki ciasta:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem).
  2. Masło miksujemy na najwyższych obrotach na niemal białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
  3. Żółtka pojedynczo wbijamy do masy maślanej, cały czas miksować.
  4.  Mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, przesiać, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać szpatułką. Dodać skórkę z cytryny – wymieszać
  5. Białka ubić na sztywną pianę – delikatnie wymieszać z ciastem (można mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie).
  6. Ciasto przełożyć do foremki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 170 oC piekarnika i piec ok. 1 godz. do suchego patyczka.
  7. Upieczone ciasto studzimy na kratce, zimne lukrujemy.
Lukier:
  1. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy nieco soku, jeśli  za rzadki dosypujemy cukier puder. Musimy znaleźć idealną dla nas gęstość.

 

 

ciasto piaskowe, ciasto piaskowe przepis, ciasto, ciasto przepis

(Visited 924 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Szarlotka według Jamiego O.
next
Babka marcepanowa
previous
Szarlotka według Jamiego O.
next
Babka marcepanowa

5 komentarzy Ukryj

A ja lubie i piaskowe, i drozdzowe – wszystko zalezy od tego, na co mam ochote 😉 W rodzinnym domu czesciej bylo piaskowe, sama czasem robie dokladnie takie, smakuje dziecinstwem i beztroska. Twoje wyglada bardzo podobnie!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »