Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Z moich obserwacji wynika, że ludzie dzielą się na dwie grupy, wyznawców ciasta piaskowego i wyznawców drożdżowego (do tych należę ja). Oczywiście bardzo lubię piaskowe, ale żebym mając do wyboru pączka i kawałek piaskowego nie wybrała pączka, oooo to się po mnie nie pokarze.
Moja Babcia piekła drożdżowe, mama piekła i ja piekę kiedy tylko mogę, taka jest nasza rodzinna tradycja. Ale jakiś czas temu pomyślałam, że może czasami pomyślę o innych i upiekę piaskowe.
Ciasto nie jest bardzo suche i sypkie, dzięki dodatkowi mąki pszennej, skórka cytrynowa nadaje mu bardzo przyjemny smak. Polecam wszystkim, wyznawcom drożdżowego również:)
Ciasto Piaskowe
Składniki ciasta:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem).
- Masło miksujemy na najwyższych obrotach na niemal białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
- Żółtka pojedynczo wbijamy do masy maślanej, cały czas miksować.
- Mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, przesiać, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać szpatułką. Dodać skórkę z cytryny – wymieszać
- Białka ubić na sztywną pianę – delikatnie wymieszać z ciastem (można mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie).
- Ciasto przełożyć do foremki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 170 oC piekarnika i piec ok. 1 godz. do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto studzimy na kratce, zimne lukrujemy.
- Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy nieco soku, jeśli za rzadki dosypujemy cukier puder. Musimy znaleźć idealną dla nas gęstość.
5 komentarzy Ukryj
A ja lubie i piaskowe, i drozdzowe – wszystko zalezy od tego, na co mam ochote 😉 W rodzinnym domu czesciej bylo piaskowe, sama czasem robie dokladnie takie, smakuje dziecinstwem i beztroska. Twoje wyglada bardzo podobnie!
Brzmi zachęcająco 🙂
ja w nim widzę jeszcze rodzynki albo suszonego ananasa 😀
Piniato o jest skórka otarta z cytryny na najdrobniejszych oczkach i może lekko przypieczona skórka:)
pięknie wygląda, takie puszyste 🙂