• Home
  • Ciasta
  • Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką
0 0
Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, delikatne i pulchne ciasto z dużą ilością letnich owoców. To takie ciasto, które pieczemy szybko i łatwo, jest go naprawdę dużo, więc każdy dostanie duży kawałek. Doskonale się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu chowamy je do szczelnego pojemnika.

Zeby ciasto się udało, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, masło bardzo miękkie, ale w lecie o to nietrudno. Jeśli będziecie to ciasto piekli w zimie,  z mrożonych owoców, składniki wyjmiecie znacznie wcześniej , można nawet zostawić je po za lodówką na noc.

Ciasto jest doskonałe na podwieczorek lub na śniadanie, można upiec je z każdymi, miękkie owocami. Nie jest zbyt słodkie, dlatego ja polewam je zawsze lukrem lub oprószam cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

To taki popularny, pyszny pewniak.
Polecam 🙂

 

ciasto-ucierane

 

Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką

Składniki w temperaturze pokojowej:

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek (L)
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • 200 ml. maślanki 
  • 5-6 kropli zapachu pomarańczowego
ponadto:
  • ok. 300-400 g wiśni i czerwonych porzeczek (wydrylowanych i oczyszczonych)
na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny lub wody. 

*Lukier: wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Powinien powstać gęsty lejący lukier. Jeśli jest zbyt rzadki dodać cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C grzałki góra/dół.

Formę do pieczenia (u mnie 28 cm.), posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, odstawić.

Masło i cukier zmiksować na jasną puszystą masę, końcówką do ubijania białek miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 5-7 min.

Mąki, proszek, sodę i sól, wymieszać razem. Odstawić.

Miksując masę maślaną wbijać po jednym jajku, kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie zostanie dokładnie połączone z masą.

Następnie na przemian dodawać 1/3 mąki, 1/2 maślanki, 1/3 mąki, 1/2 maślanki i na koniec 1/3 mąki. Za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Ważne, aby zacząć mąką i mąką skończyć dodawanie składników.

Na koniec wlać zapach pomarańczowy i krótko wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzch wyłożyć owoce.

Piec w 175 st.C. (grzałki góra/dół) przez 30-35 min do suchego patyczka.

Studzić na kuchennej kratce. Chłodne ciasto *polukrować.

Smacznego 🙂

 

  • ciasto-z-owocami
  • ciasto
  • Najłatwiejsze Ciasto z Owocami

 

 

(Visited 732 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babeczki biszkoptowe z wiśniami
next
Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek
previous
Babeczki biszkoptowe z wiśniami
next
Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »