Najłatwiejszy Kurczak Pieczony

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najłatwiejszy Kurczak Pieczony

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeden z najłatwiejszych przepisów na kurczaka pieczonego, takiego którego uwielbiają wszyscy, dzieci i dorośli. Można podawać go na ciepło i na zimo w każdej wersji jest pyszny.
Doskonała przekąska na majówkę lub wycieczkę z dodatkiem sałatki ziemniaczanej. Idealny posiłek na świeżym powietrzu.

Kurczak, jak każdy drób lubi być odgrzewany, więc z powodzeniem można przygotwać większą ilość mięsa i mieć obiad na kilka dni.
Doskonały do zamrożenia, jeśli oczywiście cokolwiek po obiedzie zostanie.

Kurczak doskonale pasuje do ziemniaków w każdej postaci. Przepisy na ziemniaki znajdziecie tutaj (klik). Ja najczęściej podaję go w towarzystwie ziemniaczanych rozetek.

Polecam 🙂

 

Zapraszam na Kuchnia Doroty TV

 

 

Kurczak Pieczony

 

Kurczak Pieczony Najłatwiejszy

Składniki:

  • ok. 1 kg nóżek z kurczaka 

  • 2 łyżki papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)

  • 2 średnie ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki 

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

  • 1,5 łyżki masła 

Przepisy na dania z KURCZAKA 

 

(Visited 15 431 times, 8 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, osuszyć w ręczniku papierowym.

W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać.

Do miski włożyć kurczaka i podrzucając go obtoczyć w przyprawach. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

2
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem

Przygotować duży rękaw do pieczenia. Związać z jednej strony nicią kuchenną, ułożyć go na blasze do pieczenia.  Do rękawa włożyć wszystkie kawałki kurczaka, dołożyć masło, zawiązać.

Wstawić blachę z kurczakiem do gorącego piekarnika i piec przez 60 min. w 180 st.C. i przez 30 min w 150 st.C. 

3
Done

Wyjąć kurczaka i pozostawić 5 min w rękawie, następnie rękaw przeciąć i przełożyć kurczaka na półmisek, polać sosem powstałym w czasie pieczenia.
Podawać na gorąco lub na zimno.

U mnie z ziemniaczanymi rozetkami (przepis na blogu), pycha.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

Ciasto Czekoladowe z Truskawkami
previous
Ciasto Czekoladowe z Truskawkami i Rabarbarem – Film
Jablka w Cieście
next
Jabłka w Cieście – film
Ciasto Czekoladowe z Truskawkami
previous
Ciasto Czekoladowe z Truskawkami i Rabarbarem – Film
Jablka w Cieście
next
Jabłka w Cieście – film

Jeden komentarz Ukryj

Pyszny, soczysty kurczak. Dziekuje za kolejny swietny przepis. Uwielbiam jak Pani podaje dokladne ilosci przypraw z ktorymi czesto mialam problem. Mam prosbe. Pisze Pani ze kurczak lubi byc odgrzewany. Moglaby Pani napisac jak najlepiej to zrobic by zostal nadal soczysty ? Pozdrawiam serdecznie.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię