Muffiny z malinami i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Muffiny z malinami i kruszonką

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Muffiny z malinami i kruszonką, bardzo szybkie do upieczenia i pyszne. Zrobiłam je na śniadanie. Przygotowanie ciasta i upieczenie muffinów zajęło mi ok. 35 min., a miałam wielka ochotę na coś słodkiego
    i owocowego. Udało mi się kupić wiekszą ilość malin i teraz piekę z nimi muffiny, robię dżemy, a to czego nie przerobiłam zamroziłam. Zimą będę dodawał po kilka do placków, naleśników i ciast ucieranych.

    Jeśli i Wam uda się dostać większą ilość owców i będziecie chcieli zachować część na zimę to polecam niezawodny sposób. Owoce myjemy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia, to bardzo ważne. Mokre owoce pokryją się w czasie mrożenia warstwą lodu i potem trudno będzie je rozdzielić.  Następnie suche przekładamy do plastikowych, płaskich pojemników i mrozimy. Pojemniki w zamrażarce ustawiamy jeden obok drugiego do chwili kiedy owoce dokładnie zamarzną , następnie możemy już poustawiać je jeden na drugim.

    Polecam.

     

     

    Muffiny z malinami i kruszonką

    Składniki na 12 szt.

    suche:
    • 2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    • 1/4 łyżeczki sody 
    mokre:
    • 2 jajka (L)
    • 1/2 szklanki maślanki
    • 1/2 szklanki oleju
    ponadto:
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 2-3 łyżki roztopionego masła
    • ok. 250 g malin 

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

    W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać.
    Odjąć 1/2 szklanki mieszanki, która będzie kruszoną. Odstawić.

    W średniej misce połączyć wszystkie płynne składniki i połowę skórki pomarańczowej, wymieszać.

    Do miski z suchymi składnikami wlać mokre, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
    Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.

    Do miski z mieszaną na kruszonkę wlać roztopione masło i pozostałą skórkę z pomarańczy, wymieszać widelcem, do chwili kiedy powstaną okruchy. Odstawić.

    Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, u mnie sztywne, woskowane.

    Każdą papilotkę napełnić do połowy ciastem, na wierzch położyć po 3-4 maliny, posypać kruszonką.

    Piec w 180 st.C., ok. 20 -25 min, do suchego patyczka (ja piekłam 22 min.).

    Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.

    Smacznego 🙂

     

    • Muffiny z Kruszonką

     

     

    (Visited 63 times, 2 visits today)

    Dorota

    Bakłażan Faszerowany mięsem
    previous
    Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
    next
    Jagodzianki – drożdżówki ze świeżymi jagodami
    Bakłażan Faszerowany mięsem
    previous
    Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
    next
    Jagodzianki – drożdżówki ze świeżymi jagodami

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię