Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjna, polska młoda kapusta z koperkiem. Jedno z najukochańszych wiosennych dań w naszym domu.
Niełatwo napisać przepis na danie, które zna się od dziecka, robi ,,na oko” i wszyscy mają swoją ulubioną wersję. Ta kapusta taka właśnie jest, ja podobnie jak moja Mama robię ją najprościej, bez wielu przypraw i dodatków, jedyne czego nie żałujemy to koperek. Kupiłam nareszcie wielki pachnący pęczek a nie tych kilka gałązek zawiniętych w folię. Chyba nareszcie mamy wiosnę?
Młoda Kapusta z Koperkiem
-
2 młode kapusty
-
1/2 szklanki wody
-
1 duży pęczek koperku
-
120 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
-
Sól
-
Pieprz
Przepisy na Dania na domowy Obiad
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobniutką kostkę (najlepiej włożyć go wcześniej na 15 min do zamrażalnika, znacznie łatwiej kroi si ętaki lekko zmrożony). Podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Odstawić.
Koperek posiekać razem z zielonymi łodyżkami (ogonki, oczywiście wyrzucić).
Kapusty oczyścić w wierzchnich liści, dokładnie umyć. Każdą kapustę przeciąć na pół i poszatkować (ja szatkuję cienko).
Posypać solą, dokładnie wymieszać, włożyć do dużego garnka. Na początku kapusty jest bardzo dużo, ale w miarę gotowania jej ilość bardzo zmaleje.
Kapustę zalać wodą, przykryć garnek, całość zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie kiedy kapusta zmięknie i zmniejszy objętość, wrzucić połowę posiekanego koperku, podsmażony boczek i doprawić pieprzem. Nadal gotować na małym ogniu pod przykryciem. Należy sprawdzić czy ilość wody nie jest zbyt duża, kapusta nie powinna w niej pływać, jeśli tak się stanie ja zawsze po prostu odlewam nadmiar.
Najlepiej jest kapustę próbować od czasu do czasu i wyłączyć natychmiast kiedy jest miękka.
Na koniec dodać pozostały koperek i wymieszać.
Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
Wegetarianie wystarczy, że zrezygnują z boczku a zamiast tego mogą dodać np. drobno pokrojone pomidory, ale to już trochę inna kapusta.
Filmy z przepisem na dania Obiadowe
30 komentarzy Ukryj
i choć nie lubię kapusty, to taka wersja mnie ostatnio przekonała.
Twój przepis spadł mi z nieba !Już od dawna proszę moją koleżankę o przepis jej mamy na pyszną kapustę z boczkiem i koprem a ona zawsze nie ma czasu więc dziękuję Ci za dodanie tego posta do mojej akcji bo w końcu będę mogła przyrządzić sobie te pyszności 🙂
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że nasz stary, rodzinny przepis będzie Ci smakował:)
Wypróbowałam dzisiaj na obiad i potwierdzam że to jest to czego szukałam:)Pycha !!Chyba w piątek skocze na targ po więcej kapustki i zrobię do słoików 🙂
Naprawdę bardzo, bardzo się cieszę. Pozdrawiam:)
Zrobiłam dziś, wspaniałe <3
Wielka radość 🙂
uwielbiam młodą kapustę, u mnie w domu robimy tylko z koperkiem, pyszności:)
U mnie ostatnio też taka kapustka rządzi 🙂 Bardzo lubię!
Ja robię kapustę bez boczku ale dodaję złotą zasmażkę na maśle i łyżkę śmietany. Ponadto lekko słodzę i lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym. Dobra na ciepło i zimno.
takiej wersji jeszcze nie robiłam (kucharzę od niedawna) ale właśnie , za namową Mamy i wedle jej przepisu, ugotowałam zupę z młodej kapusty na wędzonych żeberkach…. Powiem nieskromnie, że wyszła bbb. smaczna. Domnyślam się, że Twoja kapustka jest taka samo dobra 🙂
bardzo dobry przepis polecam.
Bardzo się cieszę. Dziękuję za opinię:)
kapustka pyszna, ale zdjęcie obciachowe – ubity talerz i gazeta zamiast obrusu, to raczej nie wyglada zachecająco. Poraża mnie ta wizja artstyczna
talerz wyszczerbiony ktoś był głodny
Mnie natomiast przeraża twoja małostkowość… Talerzyk-podstawka też gazetowy?
dziękuję za przepis – właśnie gotuję – z tym że zamiast boczku podsmażyłam kiełbaskę, która jest mniej tłusta. I czekam na męża 🙂
Z kiełbasą na pewno będzie super. Trzymam kciuki, żeby mu smakowała:)
Przepis smakowity, ale 20 minut to za długo robiłam wg tego przepisu i gotowałam na wolnym ogniu i po 20 minutach z kapusty zrobiła się lekka papka, 10 minut to moim zdaniem max! Na szczęścia i tak była smaczna, kapustę doprawiłam zasmażką, sokiem z cytryny i odrobiną cukru i bez boczku.
Przyznaję, że zawsze gotuję 20 min a nawet dłużej, później odgrzewam i nigdy nie zrobiła mi się papka? Ale może jest tak, że i kapusty się równią, dlatego dobrze jest próbować w trakcie gotowania, aby znaleźć swój ulubiony moment:) Pozdrawiam
a marchewka ?
Marchewka?
Jak się cieszę, kiedy trafiam w tak piękne miejsca, szukałam idealnego przepisu na młodą kapustę i dzis go wykorzystam u siebie w kuchni 🙂
Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂
Piękne zdjęcia, aż chce się jeść. Właśnie robię kapustę młodą z koperkiem, bez boczku. Z boczkiem też dobra, tylko mój M nie lubi, więc jest prostsza wersja. Pozdrawiam wiosennie.
Bez boczku też jest pyszna 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Przepis niemalże identyczny jak mój rodzinny, jedynie dla pozbycia się ew. goryczy zalewam kapustę wrzątkiem, od razu odcedzam, a pod koniec gotowania dla zachowania kruchości dodaję 1/3 łyżeczki od herbaty octu winnego (praktycznie octu nie czuć). Czas gotowania oczywiście 20 min, ale dobrze jest kontrolować kruchość kapustki, bo tej ‘pierwszej młodej’ wystarczy czasami i 12-15 min. No i boczek daję na ziemniaczki z ogromną ilością kopru, bo są wśród domowników jarosze
a mi sie podoba i talerzyk i danie -pozdrawiam 🙂
Mi też. Pozdrawiam 😉
palce lizać polecam