0 0
Młoda Kapusta z Koperkiem (film)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Młoda Kapusta z Koperkiem (film)

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjna, polska młoda kapusta z koperkiem. Jedno z najukochańszych wiosennych dań w naszym domu.

Niełatwo napisać przepis na danie, które zna się od dziecka, robi ,,na oko” i wszyscy mają swoją ulubioną wersję. Ta kapusta taka właśnie jest, ja podobnie jak moja Mama robię ją najprościej, bez wielu przypraw i dodatków, jedyne czego nie żałujemy to koperek. Kupiłam nareszcie wielki pachnący pęczek a nie tych kilka gałązek zawiniętych w folię. Chyba nareszcie mamy wiosnę?

 młoda kapusta, młoda kapusta z koperkiem, młoda kapusta z koperkiem przepis, jak ugotować młodą kapustę z koperkiem, kapusta z koperkiem film, jak ugotować kapustę z koperkiem , młoda kapusta kwestia smaku

Młoda Kapusta z Koperkiem

Składniki:

  • 2 młode kapusty
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duży pęczek koperku
  • 120 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania kapusty z koperkiem:

  1. Boczek pokroić w drobniutką kostkę (najlepiej włożyć go wcześniej na 15 min do zamrażalnika, znacznie łatwiej kroi si ętaki lekko zmrożony). Podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Odstawić.
  2. Koperek posiekać razem z zielonymi łodyżkami (ogonki, oczywiście wyrzucić).
  3. Kapusty oczyścić w wierzchnich liści, dokładnie umyć. Każdą kapustę przeciąć na pół i poszatkować (ja szatkuję cienko).
  4. Posypać solą, dokładnie wymieszać, włożyć do dużego garnka. Na początku kapusty jest bardzo dużo, ale w miarę gotowania jej ilość bardzo zmaleje.
  5. Kapustę zalać wodą, przykryć garnek, całość zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie kiedy kapusta zmięknie i zmniejszy objętość, wrzucić połowę posiekanego koperku, podsmażony boczek i doprawić pieprzem. Nadal gotować na małym ogniu pod przykryciem. Należy sprawdzić czy ilość wody nie jest zbyt duża, kapusta nie powinna w niej pływać, jeśli tak się stanie ja zawsze po prostu odlewam nadmiar.
  6. Najlepiej jest kapustę próbować od czasu do czasu i wyłączyć natychmiast kiedy jest miękka.
  7. Na koniec dodać pozostały koperek i wymieszać.
  8. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Wegetarianie wystarczy, że zrezygnują z boczku a zamiast tego mogą dodać np. drobno pokrojone pomidory, ale to już trochę inna kapusta.

Film przedstawia przygotowanie kapusty w wersji wegetariańskiej, bez boczku.

 

 

 

 

 

(Visited 592 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Polędwiczki Wieprzowe w Rozmarynie
Tarta ze Szparagami
next
Tarta ze Szparagami i Łososiem
previous
Polędwiczki Wieprzowe w Rozmarynie
Tarta ze Szparagami
next
Tarta ze Szparagami i Łososiem

29 komentarzy Ukryj

Twój przepis spadł mi z nieba !Już od dawna proszę moją koleżankę o przepis jej mamy na pyszną kapustę z boczkiem i koprem a ona zawsze nie ma czasu więc dziękuję Ci za dodanie tego posta do mojej akcji bo w końcu będę mogła przyrządzić sobie te pyszności 🙂

Wypróbowałam dzisiaj na obiad i potwierdzam że to jest to czego szukałam:)Pycha !!Chyba w piątek skocze na targ po więcej kapustki i zrobię do słoików 🙂

Ja robię kapustę bez boczku ale dodaję złotą zasmażkę na maśle i łyżkę śmietany. Ponadto lekko słodzę i lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym. Dobra na ciepło i zimno.

takiej wersji jeszcze nie robiłam (kucharzę od niedawna) ale właśnie , za namową Mamy i wedle jej przepisu, ugotowałam zupę z młodej kapusty na wędzonych żeberkach…. Powiem nieskromnie, że wyszła bbb. smaczna. Domnyślam się, że Twoja kapustka jest taka samo dobra 🙂

kapustka pyszna, ale zdjęcie obciachowe – ubity talerz i gazeta zamiast obrusu, to raczej nie wyglada zachecająco. Poraża mnie ta wizja artstyczna

Przepis smakowity, ale 20 minut to za długo robiłam wg tego przepisu i gotowałam na wolnym ogniu i po 20 minutach z kapusty zrobiła się lekka papka, 10 minut to moim zdaniem max! Na szczęścia i tak była smaczna, kapustę doprawiłam zasmażką, sokiem z cytryny i odrobiną cukru i bez boczku.

Przyznaję, że zawsze gotuję 20 min a nawet dłużej, później odgrzewam i nigdy nie zrobiła mi się papka? Ale może jest tak, że i kapusty się równią, dlatego dobrze jest próbować w trakcie gotowania, aby znaleźć swój ulubiony moment:) Pozdrawiam

Piękne zdjęcia, aż chce się jeść. Właśnie robię kapustę młodą z koperkiem, bez boczku. Z boczkiem też dobra, tylko mój M nie lubi, więc jest prostsza wersja. Pozdrawiam wiosennie.

Przepis niemalże identyczny jak mój rodzinny, jedynie dla pozbycia się ew. goryczy zalewam kapustę wrzątkiem, od razu odcedzam, a pod koniec gotowania dla zachowania kruchości dodaję 1/3 łyżeczki od herbaty octu winnego (praktycznie octu nie czuć). Czas gotowania oczywiście 20 min, ale dobrze jest kontrolować kruchość kapustki, bo tej ‚pierwszej młodej’ wystarczy czasami i 12-15 min. No i boczek daję na ziemniaczki z ogromną ilością kopru, bo są wśród domowników jarosze

Odpowiedz na „BaciaAnuluj pisanie odpowiedzi