0 0
Mini Tarty z Serem Gorgonzola i Gruszką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mini Tarty z Serem Gorgonzola i Gruszką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kolejny, po mini tartach z cukinią, przepis na szybkie i pyszne tarteletki. Znakomicie pasują do sałaty z rukoli polanej oliwą. Polecam.

Tarta z Gruszkami i Serem

MINI TARTY Z SEREM GORGONZOLA

Składniki na 6 foremek (12 cm.)

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 białko

Sposób przygotowania ciasta kruchego:

  1. Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników.
  2. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów.
Farsz:
  • 200 g sera gorgonzola
  • 1 średnia gruszka
  • 110 ml. śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 2 łyżki śmietany gęstej (18%)
  • 1 duże jajko (L)
  • Sól i pieprz
  • Orzechy włoskie do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  2. Gruszkę myjemy, kroimy na 16 części.
  3. Ser rwiemy lub kroimy na niewielkie kawałki.
  4. Śmietany łączymy z jajkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy.
  5. Na podpieczonych wcześniej spodach, układamy kilka kawałków sera gorgonzola, zalewamy 2-3 łyżkami masy śmietanowej, na wierzch kładziemy trzy kawałki gruszki i kilka kawałków orzecha włoskiego.
  6. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 min. do zrumienienia. 
  7. Studzimy 10 min na kratce. Wyjmujemy z foremek i podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Tarta z Gruszkami i serem pleśniowym
(Visited 2 875 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Placki Ziemniaczane – film krok po kroku
Ciasto na Pierogi
next
Pierogi ze Śliwkami
previous
Placki Ziemniaczane – film krok po kroku
Ciasto na Pierogi
next
Pierogi ze Śliwkami

9 komentarzy Ukryj

Uwielbiam takie smaki a jeszcze nigdy nie wpadłam by połączyć je w tarcie. Bardzo smaczny pomysł!:)

Krysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »